10-12 ЛИСТОПАДА СТАРТУЄ ЧЕМПІОНАТ У ПЕРШІЙ ЛІЗІ

Першість України 2017/18 рр. пройде у видозміненому форматі

Минулого тижня Виконавчий комітет АФУ ухвалив ряд рішень, найбільш очікуваним з яких стало затвердження складу учасників, формату та регламенту чемпіонату України з футзалу серед команд Першої ліги. У новому змагальному сезоні першість пройде у видозміненому форматі, що безпосередньо пов’язано зі складом його учасників.

Минулого сезону за чемпіонство змагалися команди з усієї України, які грали у два кола з роз’їздами + плей-оф для четвірки кращих. Через ряд об’єктивних причин з семи учасників минулорічного чемпіонату на старт цього сезону змогли вийти лише дві команди - "Епіцентр К10" і "СумДУ". Київський та чернівецький "Епіцентри", роменський "Рятувальник" та одеський "Делівері" через фінансові проблеми не змогли заявитися до цьогорічного розіграшу, а "Епіцентр К Авангард" прийняв рішення підвищитися в класі та поповнив ряди Екстра-ліги.

Старт Першої ліги визначено на 10-12 листопада. Затверджені вісім команд-учасниць (серед яких шість новачків), які розподілено на дві групи: "Захід" та "Схід".

Група "Захід": "Епіцентр К10" (Івано-Франківськ), "Енергія-2-Альтернатива" (Львів), "Віза-Вторма" (Івано-Франківськ), "Ураган-2-КФВ" (Івано-Франківськ).

Група "Схід": "СумДУ" (Суми), "АРПІ" (Запоріжжя), "МКВ" (Одеса), "Дніпро" (Черкаси).

У кожній групі буде зіграно по 4 кола з роз’їздами (вдома та на виїзді), після чого команди, які посіли 1-2 місця у своїх групах, зіграють у фінальному етапі Першої ліги (два роз’їзних кола, перед якими в учасників обнуляються набрані очки). Чемпіон Першої ліги визначиться до кінця квітня 2018 року.

Зазначимо, що регламентними нормами як Першої ліги, так і Аматорської футзальної ліги України передбачено, що у сезоні 2017/2018 років одна і та ж команда може одночасно брати участь як в розіграші чемпіонату Першої ліги, так і в місцевому (регіональному) чемпіонаті, який претендує на отримання статусу відбіркового етапу АФЛУ, однак виключно однаковим (єдиним) складом гравців.

Додатково визначено, що у разі, якщо команда-учасник Першої ліги отримала право на вихід до фінальної четвірки Першої ліги та одночасно посіла 1-3 місце у регіональному етапі АФЛУ, то регіон у всеукраїнських змаганнях АФЛУ представлятимуть все одно три команди: два призери та четверта команда регіонального етапу, а учасник фінального етапу Першої ліги братиме участь виключно у боротьбі за медалі Першої ліги. Разом з тим, збережено положення про те, що конкретний організатор регіональних змагань, які претендують на отримання статусу відбіркового етапу АФЛУ, може встановити додаткові обмеження щодо участі гравців певного статусу у власних змаганнях.

Олег КОВАЛЬСЬКИЙ, виконавчий директор НФК "Ураган" (команда "Ураган-2-КФВ") м. Івано-Франківськ:
- Ми підтримуємо запропонований формат, зважаючи на кількість клубів, які погодилися заявитися. З фінансової точки зору формат нас влаштовує. За спортивним принципом, хотілося б щоб він був кращим. Наприклад, щось подібне до Екстра-ліги. Однак, на сьогодні такими є реалії. Важливим завданням на цьому рівні є збереження команд. Щодо участі у місцевих змаганнях, ми дотримуватимемося всіх норм регламенту. Клуб має достатню кількість гравців, щоб брати участь і у чемпіонаті області, і у Першій лізі. "Ураган-2-КВФ" застосовуватиме якомога більшу обойму на обидва турніри.  Головне завдання для команди - награвання молодих футзалістів, загартовування характеру, отримання досвіду, та формування гравців як спортсменів.

Матвій ЄЛЬКОВ, спортивний директор МФК "Епіцентр К10" м. Івано-Франківськ:
- За форматом змагань розуміємо, що на сьогодні немає іншої альтернативи. Ми прийшли до Першої ліги два роки тому. Нині немає оптимальної кількості команд високого класу. Наскільки я розумію, АФУ підтягнула тих, кого можна.  Зрештою, формат нас влаштовує. Він є оптимальним. Клубам трохи легше з фінансової точки зору. Як мінімум, нам потрібно значно менше коштів витрачати на переїзди, оскільки три з чотирьох команд нашої групи представляють Івано-Франківськ. Щодо участі у місцевих чемпіонатах. Днями відбудеться засідання обласної асоціації. Ми попередньо узгоджували рішення щодо того, аби брати участь у місцевих змаганнях. Наше завдання на чемпіонат - вийти з групи, а далі - життя покаже. Клуб трохи оновив склад. "Епіцентр К 10" не є молодим колективом. Однак, старим його так само не назвеш. Належимо до категорії середньовікових команд. Побажання усім учасникам - нехай переможе сильніший, а організаторам - довести усе до кінця.

Володимир ПЕРЕПІЧКА, керівник ФК "Віза-Вторма" м. Івано-Франківськ:
- В цілому, формат нас задовольняє. Клубу не потрібно далеко їздити на матчі у групі. Команда точно братиме участь у Першій лізі та Кубку України. Щодо місцевих змагань ми ще не визначилися. Участь у подібних турнірах збільшує ризик отримання травм. Не хотілося б ризикувати гравцями. Щодо завдань, то головною метою є вихід з групи, а далі вже дивитимемося. Всім учасникам змагань хотів би побажати успіхів, вдалої гри та уникнення травм.

Олександр СТЕФАНКІВ, президент СК "Енергія" (команда "Енергія-2-Альтернатива") м. Львів:
- Обирати особливо не було з чого, тож погоджуємося із запропонованим форматом. Для нас це новий проект. Команда є не дублем СК "Енергія", а представлятиме всю Львівщину у свої групі. Ми також братимемо участь у чемпіонаті Львова. В обидвох змаганнях ставитимемо для себе переможні завдання. Організаторам бажаю вдалого чемпіонату, а гравцям команд-учасниць - обійтися без травм. Сподіваюся, чемпіонат підтвердить, що Перша ліга - це той турнір, який має право на життя.

За інформацією Асоціації футзалу України

01.11.2017 09:22