ЕКСТРА-ЛІГА. ПІДСУМКИ 14-ГО ТУРУ + ВІДЕО

Сайт ua-football.com - про чергові поєдинки чемпіонату України

Чотирнадцятий тур Екстра-ліги можна сміливо назвати "божевільним". По-перше - чотири з п'яти поєдинків завершилися мінімальними перемогами однієї з команд. Причому, в трьох матчах був зафіксований однаковий рахунок - 3:4. По-друге - у двох іграх перервалися з безпрограшні серії. І по-третє - деякі події туру спричинили за собою зміни в турнірній таблиці. Тому, було, чому дивуватися і від чого хапатися за голову. Адже таких трилерів, як, наприклад, у Сумах, не доводилося бачити давно.

Тріумф "СумДУ" на виїзді в... Сумах. Чотирнадцятий тур став по-справжньому фартовим для однієї команди - "СумДУ". Підопічні Сергія Пєсоцького не тільки здобули першу перемогу в сезоні, але зробили це, граючи формально на виїзді, оскільки "ЛТК", нагадаємо, проводить домашні поєдинки в Сумах. В принципі, зараз вже можна говорити, що по ходу чемпіонату було видно, що рано чи пізно "сумчани" "вистрілять". Так і сталося. За цю гру "студентам" можна сказати лише "Браво!". Вони були більш мотивовані, більш цікаво виглядали в атаці і грамотно грали в обороні. А за "камбек" при рахунку 3:1 на користь "ЛТК", який перевернув все з ніг на голову, сумчанам окреме "спасибі"!. Що ж стосується "ЛТК", то ця поразка - це, напевно, ланка одного ланцюга, яка тягнеться ще з фіаско в Хмельницькому. Судіть самі: там було видалення Савенка і мінімальна поразка від "Спортлідера+". А тут і видалення Лазикіна, і нереалізований 10-метровий Літвінова, і втрата концентрації, яка стала одним з факторів програшу, а також той факт, що "телефоністи" не відразу увійшли в гру. Ось і результат - друга поразка поспіль, причому перша - домашня. Думається, у Романа Ковальчика під час чергової паузи в чемпіонаті буде що пояснити своїм підопічним.

"Локомотив" "одужує"? Два січневі матчі Екстра-ліги чинний чемпіон України харківський "Локомотив" провів проти аутсайдерів чемпіонату - "СумДУ" і "Привату". І якщо в грі з "СумДУ" харків'яни навряд чи показали весь свій потенціал, то поєдинок з "Приватом", як і очікувалося, привів до розгрому криворізького колективу. Враховуючи те, що в останніх інтерв'ю наставник "Локо" Євген Ривкін знову говорив, що його команда "хворіє", можна зробити висновок, що дві січневі перемоги стали кроком до "одужання". Але з іншого боку - відразу ж робимо виноску на те, що суперники у "залізничників" були слабші класом. І тільки лютневі матчі чемпіонату можуть показати точний "діагноз" для чемпіонів України. Хоча той факт, що "Локомотив" випереджає "Спортлідер+" вже на п'ять очок, повинен про щось говорити.

"Кардинальний" реванш "Урагану". У поєдинку проти "Урагану" "Кардинал-Рівне" був фаворитом. На тлі останніх успіхів команди, а також спаду в грі прикарпатців це навіть не обговорювалося. Але тим і прекрасний футзал, що він буває несподіваним. Очевидно, головний тренер "драконів" Іван Скіцко зробив висновки з останніх невдалих поєдинків своєї команди. І ці висновки вилізли назовні в Рівному. Причому, вилізли настільки, що "Ураган" зміг здивувати рівнян, які не змогли здобути третю домашню перемогу поспіль (з урахуванням кубкової зустрічі з "Приватом"). На гру "ураганівців" не вплинуло навіть вилучення Рудавця. Швидше, навпаки - воно, напевно, тільки допомогло гостям більше згуртуватися і втримати перемогу. За це футзалісти "Урагану" отримали винагороду у вигляді реваншу за поразку в першому колі.

Цвєлих - Павленко - 1:2, "Лукас" - "Енергія" - 3:4. Як ми і припускали, поєдинок в Кременчуці був із серії "Знайшла коса на камінь". В обох команд була своя мотивація в цій грі. Крім того, її родзинкою повинно було стати протистояння двох легендарних бомбардирів українського футзалу - Цвєлих і Павленка. Його виграв граючий головний тренер "Енергії", яка, до того ж, і в матчі перемогла саме завдяки голам свого наставника. Але все-таки кондитерам слід віддати належне. Відігратися, програючи 1:3 - це вже подвиг. Втім, зробити ще один подвиг у кременчужан не вийшло. Хоча вже за це їм потрібно сказати "спасибі", оскільки гравці "Лукаса" показали, що готові боротися з серйозними суперниками. Але тут тепер підопічним Валентина Цвєлих потрібно задуматися про наступне. До кінця регулярного чемпіонату залишається чотири тури. У "Лукаса" зараз дванадцять очок, а у "СумДУ", що йде на дев'ятому місці, - п'ять. Тобто, теоретично у сумчан з'явилися шанси поборотися за путівку в плей-офф. Але тут ще слід враховувати календар матчів, що залишилися, а найголовніше - очний двобій у передостанньому турі. Тобто, щоб уникнути різних "чудес" "кондитерам" краще вирішити всі питання до 17-го туру, щоб спати спокійно і готуватися до плей-офф.

"Прокляття" Покровського порушено. До 14-го туру жодна з команд Екстра-ліги не могла перемогти в Покровському. Але будь-яка серія рано чи пізно закінчується. Не стала винятком і домашня безпрограшна серія "Титан-Зорі". Хоча ще по ходу матчу покровчани вели з рахунком 2:1. Однак, гості з Хмельницького в черговий раз проявили характер і показали волю до перемоги. І як підсумок - мінімальна виїзна перемога у "лігві" "титанів". Таким чином, "Спортлідер+" став першою командою, яка у цьому сезоні відвезла повноцінні три очки з Покровського. Можна, звичайно, цей результат виправдати тим, що тренер господарів Віталій Соломка не зміг розраховувати на Пічкурова і Грицовця, адже втрата двох провідних гравців не могла не позначитися на ігровому малюнку команди. Але навряд чи це применшує заслуги команди з Хмельницького, яка, до того ж, вийшла на друге місце.

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, UA-Футбол

02.02.2015 18:37