ЕКСТРА-ЛІГА. ПІДСУМКИ 16-ГО ТУРУ

Сайт ua-football.com - про чергові поєдинки чемпіонату України

Шістнадцятий тур Екстра-ліги запам'ятався нам за декількома подіями: трилером в Кременчуці, українському футзальному "Ель-Класіко" у Харкові, а також за фактом визначення команди, яка достроково стала переможцем регулярного чемпіонату. Тобто, питання номер один за підсумками першого етапу Екстра-ліги вже вирішене. А ось відповіді на інші питання, очевидно, ми дізнаємося вже в березні. В тому числі і з приводу остаточного розподілу місць у турнірній таблиці. Поки ж пропонуємо Вашій увазі чергові підсумки туру.

"ЛТК" повертається? Після трьох поразок поспіль "ЛТК", схоже, потихеньку приходить до тями. Спочатку луганська команда змогла вийти у "Фінал чотирьох", а тепер здобула перемогу там, де зробити це до останнього часу було непросто - в Покровському. Як не намагалися колишні "телефоністи" Мілінький і Шеховцов зробити все для того, щоб "Титан-Зоря" здобула перемогу, але успіх у цьому протистоянні був на боці "ЛТК". Багато в чому ці три очки луганської команди - заслуга Мануйленка, який забив два голи . Але, як говориться, апетит приходить під час їжі. Чи зможе в останніх двох турах команда, очолювана Романом Ковальчиком, повернути собі втрачені позиції? Боротьба за друге місце буде серйозна, оскільки конкуренти у "телефоністів" дуже серйозні: і "Спортлідер+", і "Кардинал-Рівне", і та ж "Енергія". Тому, тут все залежить від самих луганців, а також від того, як будуть грати їхні суперники по боротьбі за високі місця за підсумками регулярного чемпіонату.

А ось "Титан-Зоря" трохи розчарувала. Для покровчан це вже третя поразка поспіль, і друга - домашня. А адже ще недавно вважалося, що в Покровському дуже складно грати і куди складніше - забирати очки. До того ж, відставання від "Урагану" становить вже шість очок. Можна, звичайно, сподіватися на те, що у двох останніх турах "титани" здобудуть дві перемоги, а "дракони" - двічі програють. Але де гарантія, що все станеться саме так?

"Шокова терапія" для "СумДУ". Навряд чи сумчани очікували такого дебюту в матчі з "Кардиналом". Звичайно, повернутися в гру після рахунку 2:0 на 4-й хвилині дуже складно. Однак слід віддати належне підопічним Сергія Пєсоцького, які з часом все-таки змогли прийти в себе і намагалися гідно битися з "кардиналами". Правда, на рахунку це не відбивалося, оскільки рівнянам вдалося спокійно довести рахунок до розгромного. І тільки потім вони дозволили своїм сумським візаві трохи скоротити відставання в рахунку. Але з іншого боку - таке розслаблення, що дозволили собі підопічні Сергія Піддубного, в плей-офф буде неприпустимо. Тому, рівненським футзалістам слід про це подумати.

З приводу "СумДУ" - звичайно ж, в цьому поєдинку "студенти" не були фаворитами, але в той же час, якщо б вони змогли не допустити двох "пробоїн" на початку матчу, то хто знає, як би склався цей поєдинок вдома. Можна, звичайно, припустити, що сумські футзалісти зробили основну ставку на матч з "Лукасом", але як би це поразка не позначилося на грі "СумДУ" в негативному плані.

"Подарунок" для "СумДУ" від "Спортлідера+". По ходу сезону більшість божевільних поєдинків було саме з участю "Спортлідера+". Але виїзний поєдинок проти "Лукаса" напевно стане осібно. Підопічні Віктора Мглинця зуміли здобути перемогу на останніх секундах. В цьому велика заслуга Калукова і Доманського, які оформили по хет-трику. Особливо це стосується Доманського, чий гол і приніс гостям вольову перемогу. З приводу Калукова - провідний гравець "Спортлідера+" зробив другий хет-трик поспіль. Думається, новий виклик в збірну від Олександра Косенка на вирішальні матчі відбіркового раунду чемпіонату Європи не змусить себе довго чекати.

А ось "Лукас" своєю поразкою вніс додаткову інтригу у боротьбу за восьму позицію в таблиці. Для підопічних Валентина Цвєлих ця божевільна поразка (інакше її не назвеш) стала сьомою в останніх восьми поєдинках. Враховуючи те, що "СумДУ" програв у Рівному, обидва претендента на останню вакансію в плей-офф залишаються "при своїх", і все напевно вирішиться в очному протистоянні команд у наступному турі. Якщо ж говорити про цю гру, то єдиною світлою плямою для "кондитерів" став пента-трик їхнього граючого головного тренера. Здається, у "СумДУ" будуть великі проблеми, якщо сумська команда не зможе утримати Цвєлих...

"Видряпана" перемога "Урагану". Поєдинок "Привату" проти "Урагану" дуже нагадав дебютний поєдинок криворізької команди, в якому тоді ще підопічні Олександра Юзика лише в останній момент втратили нічию в протистоянні з "ЛТК". Щось подібне було і в цьому поєдинку, хоча з однією істотною відмінністю: у підопічних Раміса Мансурова було більше часу для того, щоб врятувати гру. Але чому Мансуров не ризикнув і не випустив п'ятого? І чому він взяв тайм-аут тільки за 34,8 секунди до кінця? Напевно, відповіді на ці питання знає тільки сам наставник криворізького клубу.

Що ж стосується "Урагану", то такі вольові перемоги зараз потрібні омолодженому колективу - вольові, здобуті на характері. Вони загартують підопічних Івана Скіцка, адже незабаром настануть ігри на виліт, а там буде вже зовсім інша історія. І якщо івано-франківці ставлять перед собою завдання пройти по турнірній сітці як можна далі, то такі перемоги їм зараз потрібні.

Фатальні помилки "Енергії" в Харкові. Коли зустрічаються "Локомотив" і "Енергія", то можна очікувати безкомпромісної боротьби і, бажано, побільше голів. Однак на цей раз результат зустрічі вирішив один м'яч, забитий "залізничником" Бондарем. Хоча підопічні Максима Павленка мали всі шанси для того, щоб відвезти очки з Харкова. Але не забили 6-метровий і 10-метровий, не розіграли більшість після видалення Овсяннікова, так і вп'ятьох не змогли забити у ворота "Локомотива".

На цьому тлі промах екс-"енергетика" і нинішнього "залізничника" Рогачова, який не зміг переграти Пітулю, практично залишився непоміченим. Тим не менш, "Локо" все-таки вдалося здобути перемогу. Більше того - ці три очки дозволили чинним чемпіонам України достроково виграти регулярний чемпіонат. Так що, у двох поєдинках "регулярки" харків'яни можуть спокійно готуватися до плей-офф.

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, UA-Футбол

02.03.2015 09:05