ЕКСТРА-ЛІГА: СЕЗОН 2015/2016 У ЦИФРАХ І ФАКТАХ

Статистичні підсумки чемпіонату України з футзалу серед команд Екстра-ліги

Матчі. Загалом, відбулись усі 95 поєдинків, заплановані календарем. Перемогою господарів завершились 45 зустрічей (47,37% від проведеної кількості), гостей – 37 (38,95%). У 13-ти випадках сильнішого не було виявлено (13,68% нічийних ігор).

Перемоги. З мінімальною перевагою однієї зі сторін завершились 23 поєдинки, 22 рази одна з команд була сильнішою на 2 м’ячі, а у ще 37-ти зустрічах рахунок був "великим" (перемога у 3 або більше м’ячів).

Великі перемоги. Загалом переконливо вигравали та програвали усі команди-учасниці сезону 2015/2016 років. Подібні успіхи розділились наступним чином: "Локомотив" – 15 разів, "Продексім" – 7, "Енергія" – 6, "Спортлідер+" – 5, "Титан-Зоря" – 2, "ЛТК-ІнБев-НПУ" та "Приват" – по 1.

Найчастіше подібних невдач зазнавали "Спортлідер+" та "Приват" –  по 7 випадків розгрому; у "Кардиналу-Рівне" – 6, у "Титану-Зорі" та "ЛТК-ІнБев-НПУ" – по 5, у "Продексіму" – 3, у "Урагану" – 2, та "Енергії" і "Локомотиву" – по 1.

Найбільшими були перемоги у матчах: "Локомотив" – "Приват" – 8:0 (9 тур); "Приват" – "Спортлідер+" (3 тур), "Спортлідер+" – "Локомотив" (6 тур) – по 1:8, а також "Продексім" – "Локомотив" (1 тур), "Локомотив" – "Титан-Зоря" (12 тур), "Локомотив" – "ЛТК-ІнБев-НПУ" (14 тур)  – по 1:7.

Вольові перемоги. У зіграних матчах, поступаючись за ходом зустрічі, одна з команд все ж здобувала 3 очки лише у 25-ти випадках. Лідер за цим показником – "Продексім", в активі якого шість подібних перемог. П’ять разів подібного успіху досягали гравці "Локомотиву", в чотирьох випадках в подібній манері перемагала львівська "Енергія", тричі вольові перемоги здобували "ЛТК-ІнБев-НПУ" та "Спортлідер+". а по одній вольовій перемозі мають у власному активі "Титан-Зоря", "Ураган", "Кардинал-Рівне" та "Приват".

Нічиї. З 13-ти поєдинків з їхнім мирним завершенням найпопулярнішим був рахунок 2:2, який зустрічався 6 разів.

Голи. 9 команд спільними зусиллями забили 572 м’ячі, з яких на рахунку господарів 291 влучних удари, у гостей – 281. Середня результативність регулярного чемпіонату – 6,02 (3,06-2,96). Найбільш результативними командами стали "Локомотив", який забивав м’ячі у ворота суперника 121 раз або по 4,65 гола за гру, та "Енергія" (96 та 3,69 відповідно). Рідше за інших відзначались "Приват" (37 результативних атак, що у середньому становить 2,06 за гру) та "Кардинал-Рівне" – (39 та 2,44). В обороні найкращі показники у "Локомотива", який пропустив 39 разів (по 1,5 за поєдинок) та "Продексіму" – 59 (по 2,36). Більше за інших м’ячів – 83, влітало у ворота "Привату" (по 4,61 у середньому) та "Спортлідера+" (по 3,46 у середньому).

Найрезультативніші матчі сезону: "Спортлідер+" – "ЛТК-ІнБев-НПУ" – 7:6 (4 тур), "Приват" – "Титан-Зоря" – 5:7 (6 тур) та "Локомотив" – "Ураган" – 7:4 (8 тур).

Автоголи. В 17-ти випадках за сезон гравці забивали голи у власні ворота. З тих команд, кому "пощастило" найбільше, вирізняються "Енергія", "Локомотив", "Титан-Зоря" та "Ураган", коли за них тричі відзначались їхні опоненти. По два рази так таланило гравцям "Спортлідера+" і "Кардиналу-Рівне", і одного разу доля посміхалась "ЛТК-ІнБев-НПУ".

Водночас,  харківський "Локомотив" чотири рази ставав постачальником забитих м’ячів на користь своїх супротивників. Тричі своїм опонентам "допомогали" гравці "Продексіму" та "Привату", двічі – "ЛТК-ІнБев-НПУ" та "Ураган", а також по разу подібною благодійністю запам’ятались "Енергія", "Спортлідер+" та "Титан-Зоря".

Дублі та хет-трики. Найвизначніші на даний момент індивідуальні досягнення в атаці належать нападнику "Енергії", Тарасу Кузю, лідеру атак "Титану-Зорі", Павлу Пічкурову та таранному форварду "Продексіму", Михайлу Волянюку , які по 4 м’ячі відправили у сітку воріт "Привату", "Кардиналу-Рівне" та "ЛТК-ІнБев-НПУ" відповідно. У 95 матчах сезону також було зафіксовано дев’ять хет-триків. Найчастіше цей трюк вдавався харизматичному універсалу "Локомотиву", Євгену Рогачову, який протягом сезону забивав по три голи у матчах із "Приватом" та "Спортлідером+". Ще 76 разів футболісти відзначились 2-ма м’ячами за матч. Найбільше подібних успіхів в активі Дмитра Калукова – нападник хмельницького "Спортлідера+" відзначився у воротах суперників "дублем" шість разів за сезон.

Попередження. Арбітри показували жовті картки 274 рази (у середньому по 2,88 за гру). Найчастіше подібне покарання отримували гравці "Титану-Зорі" – 42 випадки, "Продексіму" – 35 та "Спортлідера+" – 34. Серед порушників найбільше від арбітрів діставалось таким виконавцям: Тарас Кузь ("Енергія") – 8 карток жовтого кольору, Антон Тарасенко ("Титан-Зоря") – 7, В’ячеслав Чуднов ("Продексім"), Павло Пічкуров ("Титан-Зоря"), Андрій Цілик ("Ураган") та Роман Цапов ("ЛТК-ІнБев-НПУ") – по 6.. Найкоректнішими командами турніру ж стали "Кардинал-Рівне" та "Локомотив" – 21 та 24 жовті картки відповідно.

Вилучення. Відзначимо, що без чисельної меншості пройти всю турнірну дистанцію не вдалося жодній з команд. 13 разів футболісти отримували червону картку (у середньому по 0,18 за гру). "Лідери" серед клубів – "Продексім", "ЛТК-ІнБев-НПУ" та "Кардинал-Рівне" – по 3 вилучення, серед гравців – Михайло Грицина ("Енергія"), В’ячеслав Чуднов ("Продексім") та Максим Литвинов ("ЛТК-ІнБев-НПУ"), кожен з яких двічі видалявся по ходу сезону.

Пенальті. Судді вказували на 6-метрову позначку 13 разів, реалізовано з цих спроб 10 ударів. Відсоток ефективності – 76,92. Найчастіше пенальті пробивали гравці "Спортлідера+" та "Енергії" (3 удари), а найчастіше вони призначалися у ворота "Локомотива" – 3 рази.

Глядачі. 95 матчів зібрали на трибунах майданчиків команд Екстра-ліги 43 600 вболівальників, що в середньому за гру становить 459. Найбільш популярною командою за підсумками сезону в плані відвідуваності став "Локомотив" (у середньому кожен матч харків’ян дивиться 777 любителів футзалу). Найменша ця цифра в "ЛТК-ІнБев-НПУ" – 311.

Серії (без урахування попереднього сезону):
Переможна – 11: "Локомотив" (14 тур – фінал плей-офф, 1-ий матч)
Нічийна – 3: "Спортлідер+" (9-11 тури)
Програшна – 7: "Кардинал-Рівне" (1-8 тури), "Приват" (3-10 тури)
Безпрограшна – 11: "Локомотив" (14 тур – фінал плей-офф, 1-ий матч)
Безнічийна – 26: "Локомотив" (сезон 2015/2016 загалом)*
Безвиграшна – 13: "Приват" (2-16 тури)

* – серії, які тривають

Олександр ТАРАН, прес-служба ФК "Спортлідер+"

24.05.2016 22:12