ФУТЗАЛ-TIME. МАЙЖЕ ЛІДЕР СПОРТЛІДЕР І ТИПОВИЙ КАРДИНАЛ

iSport.ua підводить підсумки чергового туру Екстра-ліги

Поступово в Екстра-лізі все стає на свої місця, а за казками йдуть суворі будні і результати роботи. Нікуди не дітися від суворої реальності. Локомотив сильніше за всіх за складом і навіть в підбитому стані може стабільно набирати очки і підніматися на вершину, просто втрачаючи менше за конкурентів. У цьому турі підопічні Євгена Ривкіна не показали чогось екстраординарного, але для Привату було достатньо. Почали залізничники взагалі потужно, по мірі того, як рахунок ставав все більше на користь харків'ян, то і їх мотивація ставала все менше, стала проскакувати розслабленість. Звичайно, на підсумковий результат це ніяк не вплинуло, але Локомотив, в середині чемпіоната пропускає три від команди з нижньої частини таблиці... Як мінімум, це незвично.

Завісу над харківською кризою відкрив Дмитро Клочко, після його інтерв'ю багато стало на свої місця. Стали зрозумілі причини різкого спаду, різкої втрати бажання грати. Зараз цікаво подивитися на залізничників у матчі з більш складним суперником, ніж Приват. Тільки там буде зрозуміло, чи йде на поправку команда Євгена Ривкіна, або ж перемоги над СумДУ і Приватом - це тільки перемоги з допомогою того, що індивідуально харків'яни на кілька порядків вище суперника, а невдачі, як з Манзаною, бувають раз на кілька сезонів для гравців такого рівня.

Криворізька команда вже відкрито заявляє, що готується до наступного сезону і правильно робить. Звичайно, злегка здивувало, що керівництво клубу хотіло зайти в Екстра-лігу виключно з місцевими гравцями. Так, є історія Локомотива, який Євген Ривкін особисто виростив, але і там ніколи не було суто харківського складу. Що б не говорили про силу аматорських чемпіонатів, що там багато людей здатні грати в Екстра-лізі, але рівень еліти поки ще високий. З наскоку туди зайти і відразу потрапити в плей-офф не вийде, тим більше виключно з гравцями з міста, де ніколи не було команди елітного дивізіону. Поки Привату потрібно терпіти, не забувати про перший сезон в еліті Спортлідера, а потім подивитися в турнірну таблицю і знайти плюсівців, куди вони перемістилися за три роки.

Самі подоляни зробили унікальне досягнення в цьому чемпіонаті - вони обіграли Титан-Зорю в Покровці, до цього ніхто не міг вивезти від туди три очки. Віктор Мглинець впевнено виправдовує покладені на нього очікування на самому старті сезону, саме його команда веде саму стабільну погоню за Локомотивом. Конкуренти зіграли дуже вдало для плюсівців, то дозволило їм вискочити на друге місце. Звичайно, в плей-офф буде складніше, але там буде там, а поки у Хмельницькому ще одне маленьке свято. Два гравці команди викликані на товариські матчі національної збірної Чехії. Чи могли там про таке мріяти ще рік тому?

Ох, Кардинал, Кардинал. Нічого не змінюється в цьому світі, як тільки здається, що команда Піддубного набирає, зараз би закріпитися в лідируючій групі, як слідує не прогнозована поразка. Так, виручав Колток, так, можна сказати, що Урагану щастило, але! Ви ж хочете боротися за медалі, а як можна це робити, коли не виграєш переможні матчі? Як можна це робити, відпускаючи вперед головних конкурентів? Поки все йде до того, що в плей-офф Кардиналу належить грати чи з ЛТК, чи з Енергією, а це далеко не цукор. Якщо з телефоністами можна буцатися з висоти своїх досвідчених виконавців, то львів'яни - традиційно незручний суперник і, напевно, найбільш важкий для Кардинала, якщо не вважати Локомотив.

Енергія спокійно тікає від Кардинала і вже нав'язує боротьбу за третє місце. У Лукаса був відмінний шанс на те, щоб набирати очки за рахунок певних особливостей власного майданчика, але, блін, забивати дабл-пенальті треба, а їх у першому таймі кондитери не забили два. Був шанс врятувати матч, але теж були свої застереження. У потрібний момент помилився кіпер, погано вибудувавши стінку. Це дрібниці, з яких складається результат в елітному дивізіоні. Схоже, що Лукас має всі шанси закінчити регулярку лише на восьмому місці.

Браво, СумДУ! Є перша перемога студентів, ще одна серія чемпіонату перервалася. Перші три очки на рахунку команди Сергія Пєсоцького. Вже в грі з Локомотивом було видно, що ЛТК доведеться добре попітніти, щоб обіграти сумчан. Як же легше грати студентам проти молодих телефоністів, нічого не тисне зверху, вони просто розуміють, що перед ними звичайні хлопці. Як цього бракує їм в матчах з іншими командами, розуміння, що в суперниках прості люди. Тут не зламалися, перечекали, знайшли свій шанс і можуть порадіти, а також будувати плани на наступний сезон. Зрозуміло, що на щось серйозне в міру об'єктивних причин Сергію Пєсоцькому розраховувати важко, але через рік він точно намагатиметься реально боротися за плей-офф і показувати далеко не 2:8 і 1:6 від лідерів на старті сезону.

У Романа Ковальчика традиційні проблеми, які чекалися, невеликий психологічний та ігровий спад. Не можуть молоді вигравати всі матчі поспіль. Тут потрібно зловити цей момент, вийти на новий пік до ігор на виліт, а там можна і потрібно чіплятися за перші медалі в історії. Колись вже був такий сезон у ЛТК, не так давно, тоді морально не встояли, після розгрому Енергії 9:0 у бронзовій серії програли наступні три матчі, а до цього по якомусь непорозумінню поступилися тим самим львів'янам у фіналі Кубка України. До речі, в цьому сезоні є чудова можливість знову боротися за кубок, адже багато суперників вже зійшло, головне вірити в себе. Виправлення помилок дворічної давності?

Збірна 14-го туру:

Роман Колток (Ураган). MVP туру. Огляд бачили? Ураган виграв у Кардинала в такому ж стилі, як і Спортлідера. Колток зробив щось неймовірне.

Дмитро Сорокін (Локомотив). Класно почав гру, швиденько оформив дубль, зламавши всі надії Привату на щось позитивне, а в іншому просто грав корисно і без яскравих помилок.

Максим Павленко (Енергія). Є ще порох, як же хороший був Максим Павленко в Кременчуці. Що не кажіть , а дуже хочеться ще раз побачити його у футболці національної збірної.

Дмитро Михайленко (Спортлідер). Гол плюс пас Дмитра принесли подолянам дуже важливу перемогу, яка вивела його команду на чисте друге місце в чемпіонаті.

Андрій Бурдюг (СумДУ). Як можна не включити в збірну гравця, який здобув сумчанам першу у цьому сезоні перемогу?

Євген ПОТИКУН, iSport.ua

03.02.2015 10:02