СТУДЕНТСЬКА ЗБІРНА СТАРТУВАЛА З ПОРАЗКИ ВІД БРАЗИЛІЇ - 3:4

Чемпіонат світу серед студентів-2014 (Антекера / Малага, Іспанія)
 

Якщо в деяких групах студентського чемпіонату світу з футзалу, який стартував в іспанській Антекері, матчі першого туру були для окремих команд щось на зразок розминки (наприклад, збірна Росії познущалася над Оманом, вигравши 15:1), то в групі B у стартовому матчі зійшлися збірні України та Бразилії. Нагадаємо, що українці виграли чемпіонат світу два роки тому, ну, а бразильці ж на будь-якому футзальному турнірі завжди в числі фаворитів. А враховуючи, що в нашій групі є ще дуже серйозна команда в особі збірної Ірану, то важливість звітного матчу складно переоцінити - його переможець зробив дуже вагому заявку на вихід у чвертьфінал.

Звичайно ж, обом збірним довелося починати гру практично з чистого аркуша - ніякої інформації в українців про збірну Бразилії не було, як, відповідно, і у бразильців про збірну України. Місце у воротах збірної України посів Володимир Кардаш, а разом з ним на майданчик з перших хвилин вийшли Разуванов, Рось, Грицина і Літвінов. Про бразильців можна сказати, що вони почали гру досить вальяжно, шумно, постійно підказуючи один одному. Перша наша четвірка встигла відзначитися дальніми ударами Разуванова і Літвінова, але на 4-й хвилині пропустила контратаку і Мачадо Коельо Едісон (назвемо його Мачадо), вийшовши один на один з Кардашем, пробив над нашим воротарем.

Другий наш квартет виглядав так - Коваль, Клочко, Королишин і Шотурма. Свій відрізок часу хлопці провели в атаках, особливо активний був Коваль, але по-справжньому небезпечний момент створити так і не вдалося. Зате він виник біля наших воріт на 7-й хвилині. За два дотики воротаря на дузі був призначений вільний, пішла скидка на Мачадо, і той чітко пробив під поперечину.

0:2 на табло не на нашу користь змінилися на 8-й хвилині. Спочатку, правда, Літвінов не реалізував чистий вихід один на один, але через кілька секунд Разуванов справа пробив у ближній кут, і м'яч рикошетом від захисника опинився в куті воріт. Це явно не сподобалося бразильцям, і незабаром асистент бразильського тренера спровокував сутичку з Сірим, який у першій четвірці змінив Грицину, але арбітри чітко розібралися в ситуації, і відправили провокатора на трибуну.

Гра прийняла дуже нервовий оборот, фоли пішли з обох сторін, і на 11-й хвилині порушення поблизу наших воріт дорого обійшлося збірної України - Гомес Дос Сантос Джоні (або Джоні) прямим ударом зі штрафного зробив рахунок 3:1. Не виручив Кардаш - і головний тренер нашої команди Олександр Косенко прийняв рішення замінити його на Юрія Савенка. Варто сказати, що до цього часу і в Бразилії грав другий воротар - вимушена заміна сталася через травми основного голкіпера.

На 13-й хвилині дуже грубо бразильці зіграли проти Літвінова, і у нашого суперника стало 5 фолів за 7.35 до кінця першого тайму. Багато українці атакували, але м'яч ніяк не йшов у ворота зловив кураж бразильського воротаря. А, тим часом, на 17-й хвилині і у збірної України стало 5 фолів, і грали команди настільки жорстко, що ризик 6-го фолу в ту або іншу сторону був досить великий.

І привід для нього арбітри знайшли вже через кілька секунд, і, на жаль, не на нашу користь. Браво, Савенко - наш воротар з блиском виграв дуель у Джоні. Не обійшлося без 10-метрового і у ворота збірної Бразилії - на 20-й хвилині Шотурму зупинили з порушенням. Бити у нас вийшов Сергій Коваль - бив не дуже сильно, але дуже точно. 2:3 - з цим рахунком команди і пішли на перерву.

У перші 20 хвилин суперники змогли оцінити силу один одного, тому почали другий тайм дуже акуратно. Але для воротарів робота знайшлася - і Савенко, і його візаві діяли дуже вдало. Збірна України стала більше діяти на контратаках, до цього ще й змусили підключення до атак бразильського воротаря.

Ситуація, яка була, як кажуть, "до гола", хитнулася в бік нашого суперника, коли збірна Бразилії забила четвертий м'яч, хоча багатьом з трибун здалося, що бразилець перед ударом підіграв собі рукою. Довелося в кінці матчу Сергію Ковалю виходити п'ятим польовим, і Разуванов один м'яч відіграв. Гра з п'ятим у нашої збірної продовжилася, але помилка призвела до того, що Королишину ціною фолу останньої надії треба було збити суперника. Видалення - але і вчотирьох збірна України намагалася піти від поразки. Останні секунди вийшли з присмаком скандалу - Разуванова зрубали у штрафній Бразилії, але мужності, щоб покарати цей фол пробиттям пенальті, у арбітрів не вистачило. Поразка 3:4...

Що ж, Бог їм суддя цим арбітрам, але у вівторок збірної України для збереження шансів на вихід в чвертьфінал треба обов'язково перемагати збірну Ірану, яка сьогодні була сильнішою збірної Німеччини 7:2, причому бажано це зробити з перевагою в два м'ячі.

УКРАЇНА - БРАЗИЛІЯ - 3:4 (2:3)
Україна:
Кардаш (Савенко, 12) - Разуванов, Рось, Мик.Грицина, Літвінов - Коваль, Є.Клочко, Королишин, Шотурма - Сірий.
Голи в України: Разуванов (8, 38), Коваль (20) - Мачадо (4, 8), Джоні (11), ??? (37).

Анатолій ПОДВОЙСЬКИЙ, futsal.sport.ua.

15.07.2014 10:05