У МАТЧІ ЗА СУПЕРКУБОК "ЛОКОМОТИВ" НЕ ЗАЛИШИВ ШАНСІВ "ЕНЕРГІЇ"

Новий футзальний сезон в Україні офіційно відкрито

Футзальний сезон 2014/2015 років відкрився в Харкові матчі між двома найсильнішими командами України минулого року - чемпіон країни, "Локомотив", приймав володаря кубку, львівську "Енергію". У міжсезонні у обох команд сталися помітні кадрові зміни, вони однозначно були зі знаком "плюс" для "Локомотиву" і зі знаком "мінус" для львів'ян. Однак матч за перший трофей нового сезону очікувався з великим інтересом, хоч би тому, що рік тому, також в матчі за Суперкубок, футболісти цих же команд подарували уболівальникам прекрасний спектакль, який завершився мінімальною перемогою "Локомотива" 2:1.

Попри те, що підсумковий рахунок цього матчу виявився дуже неприємним для "Енергії", робити далекосяжні висновки з нього робити все-таки не резон. Давайте згадаємо хоч би півфінал чемпіонату світу по футболу, коли збірна Бразилії поступилася команді Німеччини 1:7. Просто бувають такі ігри, коли у однієї команди виходить все, а іншої - щоб не робила, все наперекосяк. Ось і у львів'ян неприємності розпочалися чи не із стартового свистка. Не встигло табло Палацу спорту "Локомотив" відлічити першу хвилину, як рахунок в матчі був відкритий, причому в узятті воріт "Енергії" взяла участь уся четвірка господарів. Журба з кутової позначки покотив м'яч під удар Дмитру Сорокіну, той пробив в штрафну на Білоцерківця, який перевів м'яч на Шпигаря. Останньому залишалося тільки переправити м'яч у відкритий кут воріт - йшла усього лише 47-а секунда.

На рахунку цієї ж четвірки і другий гол. Цього разу після довгої передачі Журби від своїх воріт Білоцерківець прийняв м'яч, виграв силову боротьбу у Багряка, і невідпорно пробив в кут воріт. Не можна не відмітити, що "енергетики" намагалися налагодити гру, але взаєморозуміння між футболістами залишало бажати кращого, в результаті чого голкіпер "Локо" Євген Іваняк залишався без серйозної роботи. У складній ситуації частенько брав на себе гру Максим Павленко, граючий тренер "Енергії, але і його ударам або бракувало точності, або надійно діяв Іваняк.

Тим часом, "Локомотив" продовжував діяти агресивно. Пітуля увесь час був в напрузі, але на 15-ій хвилині він двічі був безсилий виручити свою команду. Спочатку знову спрацювала заготовка "Локомотиву" при розіграші стандарту - після прострілу Журби м'яч пройшов крізь частокіл ніг захисників "Енергії", і Білоцерківець переправив м'яч в сітку. А через декілька секунд мети досяг дальній удар кращого бомбардира минулого сезону, Євгена Рогачова, якому, до речі, в день матчу виповнився 31 рік.

Головний тренер "Енергії" Максим Павленко при такому рахунок прийняв рішення поміняти голкіпера, і замість Пітулі вийшов Кардаш. Але і він недовго залишався "сухим" - вже в першій своїй зміні Шамлі пробив з лівого флангу, і м'яч, зачепивши руку Кардаша, опустився за лінією воріт. Таку переконливу перевагу господарі зберегли до кінця тайму, хоча до сирени команди встигли обмінятися забитими м'ячами. На 19-ій хвилині Бессалов збив в штрафній Кузя, і арбітри вказали на 6-тиметрову позначку - Микола Грицина пробив пенальті без шансів для Іваняка. Але останнє слово залишилося за "Локомотивом", точніше, за Шпигарем, який при розіграші кутового з другої спроби оформив дубль - 6:1.

Будемо об'єктивні - для усіх учасників матчу було зрозуміло, що відіграти 5 м'ячів "енергетикам" у "Локомотива" буде нереально. Головний тренер господарів Євген Ривкін використав другі 20 хвилин для того, щоб випробувати різні варіанти, передусім, в другій четвірці, де з Овсянніковим, Рогачовим і Бондарем намагалися грати і Олександр Сорокін, і Євген Клочко, і Дмитро Шамлі. Перша четвірка господарів діяла куди злагодженіше, і на 23-ій хвилині в контратаці Шпигар після передачі Білоцерківця забив свій третій м'яч.

Щось вдавалося і гостям. Так, на 24-ій хвилині Кузь і Микола Грицина продемонстрували ідеальну взаємодію, і останній ударом з лінії штрафного пробив Литвиненка, який в перерві вийшов замість Іваняка. Та все ж останнє слово в цьому результативному матчі залишилося за "Локомотивом". На 30-ій хвилині Овсянніков поборовся з Кузем, м'яч відскочив до Шамлі, і той ударом з семи метрів пробив Кардаша.

8:2 - цей рахунок став остаточним в матчі за Суперкубок, хоча шанси змінити його були як у однієї, так і у іншої команди. Так, по разу перевірили каркас воріт Кісельов і Павленко, а Журба з гострого кута пробив в перекладину. "Локомотив" ще на рік зберіг у себе Суперкубок, і, нагадаємо, що через тиждень, 6 вересня, стартує черговий чемпіонат Екстра-ліги, в якому у нинішньому сезоні зіграють 10 команд.

Анатолій ПОДВОЙСЬКИЙ, futsal.sport.ua.

Матч за Суперкубок України-2014
"ЛОКОМОТИВ" (Харків) - "ЕНЕРГІЯ" (Львів) - 8:2 (6:1)

Локомотив: Іваняк (Литвиненко, 21) - Білоцерківець, Журба, Д.Сорокін, Шпигар - Рогачов, Овсянніков, О.Сорокін, Бондар - Бессалов, Шамлі, Є.Клочко.
Енергія: Пітуля (Кардаш, 16) - Струк, Федюк, Кордоба, Павленко - Мик.Грицина, Багряк, Мих.Грицина, Кузь.
Голи: Шпигар (1, 20, 21), Білоцерківець (5, 15), Рогачов (15), Шамлі (18, 30) - Мик.Грицина (19, пенальті, 22).
Попередження: О.Сорокін (36) - Багряк (9), Федюк (22), Мих.Грицина (37).

УСІ МАТЧІ ЗА СУПЕРКУБОК УКРАЇНИ:
2005 ШАХТАР - ІНТЕРКАС - 5:1
2006 ШАХТАР - ЕНЕРГІЯ - 3:1
2007 ЕНЕРГІЯ - ЄНАКІЄВЕЦЬ - 2:5
2008 ШАХТАР - ТВД - 2:0
2009 ТАЙМ - ЛОКОМОТИВ - 4:0
2010 - не проводився
2011 УРАГАН - ЕНЕРГІЯ - 4:3
2010 - не проводився
2013 ЛОКОМОТИВ - ЕНЕРГІЯ - 2:1
2014 ЛОКОМОТИВ - ЕНЕРГІЯ - 8:2

30.08.2014 23:05