ЄВГЕН ВАЛЄНКО: «В АЗЕРБАЙДЖАНІ НАМ ТРЕБА ГРАТИ У СВОЮ ГРУ»

Інтерв'ю з гравцем азербайджанського "Фенера" та збірної України

Євген Валєнко - один з тих українських легіонерів, які зараз грають у Азербайджані. Враховуючи те, що саме у цій країні збірна України скоро гратиме матчі відбіркового етапу Євро-2016, то саме Євген, який вже звик до азербайджанського чемпіонату, має стати одним з козирів "синьо-жовтих". І не дивно, що екс-"ураганівець" краще знає, як грати проти збірної Азербайджану, про що і розповів у інтерв'ю сайту АМФУ.

- Євгене, за два тижні збірна України вирушить до Азербайджану на головний турнір цієї весни - відбірний етап до Чемпіонату Європи-2016! А до цього була серія товариських матчів. Як можна оцінити цю серію?
- Одразу хочу сказати, що це великий плюс, адже ми граємо з топ-командами світу. Можливо, лише Словаччину не можна назвати грандом, а от Португалія, Іспанія та Чехія - це лідери європейського футзалу. Раніше ми з такими командами грали у фінальних частинах Чемпіонатів Світу або Європи, а тепер регулярно зустрічаємося на майданчику з найсильнішими збірними і перевіряємо свій рівень, накопичуємо досвід. Це здорово.

- І який наш рівень?
- Ну, звісно нам є куди рости. Будь кому є куди рости, навіть якщо ти Чемпіон Світу. Але, як показали товариські матчі - з усіма можна грати. Другий матч проти Іспанії, якщо взяти. Ми вигравали протягом майже всього матчу у найкращої команди за рейтингом ФІФА. Ми повинні були увозити мінімум нічию, і не біда, що наприкінці того матчу програли. Нехай ми будемо програвати у товариських матчах, а вигравати в офіційних і вирішальних.

І не будемо забувати, що це Іспанія. Найкраща команда в плані володіння м’ячом та культури пасу. Як-то кажуть, "це в них з народження". У цих компонентах їм немає рівних. Але і ми можемо свої козирі протиставити: самовідданість, тактику, швидкість. І щоб нам частіше щастило. Без фарту в спорті нікуди.

Важливий момент у спорті і тренерський потенціал. Ми віримо в Косенка. Він сам грав на найвищому рівні, був капітаном збірної України. Він з досвідом, зі своїми ідеями, розуміє футзал.

- Що до матчів з Іспанією, сильно засмутились після другого матчу?
- Скажу, так - для нас це була маленька трагедія. Ми ніколи їх до цього не перемагали і перемога була у нас майже в руках. І секунди відділяли нас від тріумфу. Звісно, всі засмутились. Але, це все ж таки товариські матчі - у спорті потрібно проходити і через таке…

- Після Іспанії були два товариських матчі з Чехією у Львові…
- Я думаю, в першому матчі перемогою 5:1 ми показали свою силу. У нас хороша, потужна команда. Я не думаю, що чехи недооцінили нас. Вони прекрасно знали, з ким вони грають.

А от у другому матчі в нас не все виходило. Змарнували багато моментів - якщо б одразу в їх ворота залітало, як у першій грі - і результат був таким самим. Але щось не пішло. Ну і все ж таки чеська збірна - не остання футзальна команда у світі. У рейтингу УЄФА вони шості… А взагалі, здорово що ми грали з найкращими командами - Португалією, Іспанією та Чехією. Це дуже корисно для нас.

- Наша головна мета - пробитися на Чемпіонат Європи - 2016 і попереду в нас відбірний турнір у Азербайджані з 17 по 21 березня цього року. Ви граєте в азербайджанському клубі "Фенер", тож добре знаєте футзал у цій країні...
- Не секрет, що збірну Азербайджану тягнуть натуралізовані бразильці. Там дві четвірки і воротар - це бразильці. Звісно, не зірки світового футзалу, але слабких бразильців не буває. Вони всі хорошого рівня. А ці у збірній Азербайджану - хлопці з досвідом, технічні. Хоча бразильці не люблять сидіти в глухій обороні - вони і самі намагаються грати, і суперникам дають. Тож, буде не просто, проте цікаво.

- Крім того, в них доволі відомий головний тренер…
- Так, головний тренер азербайджанців - іспанський спеціаліст Тіно Перес. Зараз він тренує і "Араз", і збірну. А раніше тренував московське "Динамо" з яким тричі вигравав золото, а також тричі Кубок Росії. А ще раніше він завойовував Кубок європейських Чемпіонів та Кубок УЄФА. Ось такий в них головний тренер…

- Що до клубного рівня футзалу в Азербайджані?
- Середній рівень клубного чемпіонату доволі непоганий. Є п’ять сильних команд, і одна слабка. Я граю у "Фенері" - у нас в команді три українці, чотири бразильці, два серби. У "Хазара" ще минулого року було аж десять бразильців в команді! У "Нефтчі" три бразильці, три зі збірної Грузії, є португальці і тренер в них португалець. Тож, рівень чемпіонату завдяки легіонерам високий, будь-яка команда може відібрати очки у будь-кого.

Завдяки легіонерам і рівень збірної Азербайджану виріс останніми роками - ще кілька років тому це була звичайна середня команда. Тепер, можу впевнено сказати - просто з ними не буде. А ще вони грають вдома, буде підтримка місцевих вболівальників. Але все в наших руках. Потрібно їхати в Азербайджан, грати у свою гру не тільки з ними, а ї з Данією та Бельгією. Показати свою силу, і позитивний результат обов’язково прийде!

Лев ГАЛУШКО, Асоціація футзалу України

03.03.2015 18:30