ЄВРО-2016: СЕРБІЯ - УКРАЇНА - 2:1, ПОРТУГАЛІЯ - ІСПАНІЯ - 2:6

Огляд матчів 7-го ігрового дня чемпіонату Європи від сайту УЄФА + ВІДЕО

Гол Мілоша Сіміча за секунду до кінця основного часу вивів господарів ЄВРО у півфінал. Багато будуть сумувати за неймовірним Рікардіньо, але його Португалія виявилася слабкішою за потужну Іспанію.

СЕРБІЯ - УКРАЇНА - 2:1
У першому з чвертьфіналів українці досить жваво розпочали, намагаючись за рахунок пресингу підловити суперника на помилці. Однак подарунка від Сербії не дочекалися, а ось їх голкіпер Євген Іваняк на 86-й секунді втратив ворота, дозволивши Младену Коцічу безперешкодно вразити ціль. Команда Аци Ковачевича тут же відійшла в оборону і стала зустрічати "синьо-жовтих" у центральній лінії.

Володіння м'ячем забезпечило збірній України лише територіальну перевагу. Ігрової ж у неї не було і в помині, хоча по разу за сербів зіграли ліва і права штанги воріт Міодрага Аксєнтьєвіча. Євгену Валєнкові не вдалося забити з-за меж воротарського майданчика, а Денис Овсянніков в дотик замикав передачу з задньої лінії.

В іншому комбінації підопічних Олександра Косенка читалися. Щось виходити у них в атаці стало лише після перерви, і Микола Грицина зрівняв рахунок з пасу від правої бровки у виконанні Сергія Коваля. Розвинути успіх тут же могли Овсянніков і Сергій Журба - господарів виручив Аксєнтьєвіч.

Потім рятувати партнерів довелося вже Іваняку, який виграв дуель у Мілоша Сіміча і Слободана Райчевіча. Кінцівка зустрічі пройшла в нервовій обстановці, проте серби зберегли трохи більше сил і за секунду до свистка про закінчення основного часу зуміли вирвати перемогу, поставивши на вуха бєлградську арену.

Ключовий епізод
Переможну атаку балканців почав їх 32-річний капітан Марко Періч. Пройшовши вздовж лівого флангу, він зробив пас на лінії воротарського майданчика, і Сіміч, відірвавшись на мить від опікуна, встромив м'яч в правий від Іваняк верхній кут - 2:1.

Статистика - за Сербію
Це була шоста очна зустріч суперників, і тепер перевага на боці сербів, в активі яких дві перемоги проти одного поразки і трьох нічиїх.

Досягнення господарів ЄВРО
До ЄВРО-2016 збірна Сербії ніколи не виходила до півфіналу, тоді як Україна не забирається так далеко з 2005-го року.

Сербія – Україна – 2:1 (1:0)
Коцич, 2, Сіміч, 40 - Мик.Грицина, 24

ПОРТУГАЛІЯ - ІСПАНІЯ - 2:6
Іспанія ніколи не програвала Португалії в офіційних матчах і завжди виходила у півфінал ЄВРО - в Белграді команда Хосе Венансіо Лопеса продовжила обидві серії.

Більшість з 11 тисяч глядачів, які спостерігали перед цим за драматичною перемогою збірної Сербії над Україною, залишилися подивитися на принципову зустріч європейських грандів. Було помітно, що багато хто підтримує особисто Рікардіньо, і на радість їм Португалія почала яскраво. Однак досить швидко іспанці взяли гру під контроль і справедливо вийшли вперед завдяки голу Мігеліна з пенальті.

Фаворити стрімко розвинули свою перевагу точним ударом Маріо Рівільоса і елегантною підсічкою Алекса. На перерву португальці йшли в стані гроггі, але зуміли зібратися, і Рікардіньо скоротив розрив, завершивши чудову контратаку. Правда, Рауль Кампос майже відразу відновив перевагу в три м'ячі потужним ударом з гострого кута.

Тим не менш Рікардіньо не думав здаватися і видав черговий блискучий гол, красиво обігравши Андресіто і немов з гармати вистріливши під поперечину. Команда Жоржа Браса намагалася витиснути з себе максимум можливого, але іспанці, ніби розважаючись, знову забили - дубль оформив Алекс. А потім його прикладу послідував і Маріо Рівільос, відправивши м'яч у порожні ворота через весь майданчик.

Ключовий епізод
Навряд чи варто виділяти якісь вирішальні моменти, адже насправді іспанці були краще у всіх аспектах, а Алекс навіть зіграв а-ля Рікардіньо в епізоді з третім голом. Якщо Італія проб'ється у півфінал, матч між цими командами стане справжньою окрасою турніру.

Атакуюча міць Іспанії
Більшість гравців основного складу збірної Іспанії залишилися за бортом турніру, але хіба це вплинуло на якість дії команди в атаці? Таке враження, що анітрохи! Сьогоднішні голи і комбінації підопічних Лопеса повністю підтверджують ці слова.

За Рікардіньо будуть нудьгувати
Рікардіньо забив шість голів і на два точних удари випереджає найближчого переслідувача у боротьбі за звання кращого бомбардира чемпіонату. Однак справа навіть не в кількості, а в якості. У всіх трьох матчах у Сербії він видавав справжні шедеври, але далі турнір пройде без нього. І це напевно засмутить багатьох уболівальників...

Португалія – Іспанія – 2:6 (0:3)
Рікардіньо, 23,26 – Мігелін, 13, Рівільос, 15, Алекс, 18,35, Рауль Кампос, 23

МАТЧІ ВІВТОРКА

Росія - Азербайджан (19:30) *Eurosport2

Єдина попередня зустріч команд на ЄВРО відбулася в 2004 році у відбірковому циклі. Росія без проблем впоралася з малодосвідченою на той момент збірної Азербайджану - 5:0. Тим не менш, суперники непогано знають один одного: нинішній головний тренер азербайджанців Тіно Перес очолював московське "Динамо", з яким виграв кілька трофеїв в Росії і двічі доходив до фіналу Кубка УЄФА. Гравці російської збірної Густаво, Ромуло і Сергій Сергєєв були в числі підопічних Переса в "Динамо". Знає наставник і інших гравців опонента.

Перед стартом турніру багато хто вважали росіян головними претендентами на трофей, але перше місце в групі C далося їм нелегко. Команда лише з мінімальною перевагою перемогла Казахстан (2:1) і звела внічию матч з Хорватією - 2:2. Азербайджан програв чинним чемпіонам італійцям з рахунком 0:3, але здобув перемогу над Чехією (6:5) на останніх хвилинах і вдруге в історії вийшов з групи. Обом командам є над чим працювати, але в той же час суперники можуть вважати жереб вдалим для себе.

Потенційний герой: Амадеу (Азербайджан) - отримавши червону картку в матчі з Італією, нападник пропустив зустріч з Чехією, а тепер повинен урізноманітнити атаку своєї збірної.

Число: 6 - після поразки від італійців з рахунком 0:3 шість різних гравців Азербайджану відзначилися у матчі проти чехів. Переможний гол за 40 секунд до кінця забив Рафаел.

Казахстан - Італія (22:00) *Eurosport1

Чинний чемпіон проти дебютанта фінальної стадії - така вивіска у цього матчу. Під керівництвом наставника казахстанців Какау "Кайрат" виграв два Кубки УЄФА за три роки, і змінювати звичній тактиці фахівець не збирається і в національній команді. Голкіпер "Кайрата" і збірної Казахстану Ігіта регулярно виходить з воріт, виступаючи в якості п'ятого польового гравця. Італійці - єдині, хто не пропустив жодного м'яча. На груповому етапі вони забили відразу десять голів, в неділю в пух і прах рознесли чехів - 7:0.

Але вражає і Казахстан, який у впертій боротьбі поступився Росії (1:2), а в п'ятницю здобув важливу перемогу над хорватами - 4:2. На стороні дружини Какау два зайвих дні відпочинку, і це може виявитися вирішальним чинником.

Потенційний герой: Габріел Ліма (Італія) - Алессандро Патіас забив азербайджанцям фантастичний гол п'ятою, але ключовим гравцем збірної Італії, як і два роки тому в Антверпені, став її капітан.

Число: 7 - сім "сухих" м'ячів забили італійці Казахстану в попередньому і поки єдиному матчі команд, який пройшов в Пескарі в рамках відбіркового циклу ЧС-2008. За збірну Казахстану з того складу продовжує виступати лише Дінмухамбет Сулейменов.

Олег ЛАНЯК, за інформацією UEFA.com
 

09.02.2016 09:58