ЕКСТРА-ЛІГА. ПІДСУМКИ СЕЗОНУ 2015/16. «УРАГАН» - 7-Е МІСЦЕ

UA-Футбол: Крок назад зроблений, чи будуть два кроки вперед?

Івано-франківський "Ураган" завжди славився тим, що намагався витискати максимум для досягнення потрібного результату. І навіть коли в 2014-му році команда серйозно омолодилася, то було зрозуміло, що навіть від такого "Урагану" будуть чекати як мінімум місця в четвірці кращих. Що ж, у 2015-му році "дракони" стали четвертими. Але сезон 2015-2016 повинен був показати, наскільки цей склад прикарпатської команди готовий до підкорення нових вершин.

Після того, як "Ураган" перед початком сезону залишили Андрій Сімка та Роман Колток, у складі івано-франківської команди з досвідчених гравців залишилися тільки Роман Кіндратів і Орест Боргун (враховуючи, скільки років він вже перебував в основній обоймі, то його можна було називати досвідченим футзалистом). Для решти гравців повинен був початися другий сезон в Екстра-лізі. І він повинен був показати, наскільки правдива приказка про те, що другий сезон завжди дається важче, ніж перший. І сезон показав, що не всі витримали випробування другим роком.

Почнемо, мабуть, з поганого. Дуже багато очікувань вболівальники "Урагану" пов'язували з Михайлом Зваричем. Але молодий нападник у цьому сезоні нагадував бліду тінь самого себе. З чим це пов'язано? Напевно, команди Екстра-ліги його встигли вивчити. Тому, і не було такої гольової активності, як в минулому сезоні. Хоча моменти для взяття воріт Михайло мав практично в кожній грі. І іноді він все-таки забивав важливі м'ячі. Але повторюся – від Зварича в цьому сезоні чекали більшого. Крім того, не варто забувати і про ті червоні картки, які він отримував, тим самим підводячи команду. Так що, в наступному сезоні Зваричу напевно потрібно буде попрацювати не тільки над результативністю, але і над дисципліною.

Не зовсім стабільно, як цього, напевно, хотілося тренерському штабу "драконів", виявляв себе Тарас Рудавець. Звичайно, він навряд чи ставився до лідерів команди, але був "робочою конячкою". Однак, незважаючи на це, у нього не завжди виходило грати так, як від нього вимагав Іван Скіцко. Тому Тарасу не вдалося істотно додати в порівнянні з сезоном 2014-2015.

Також багато чого очікували і від Боргуна. Ми вже вище говорили про те, що після відходу Сімки і Колтка в "Урагані" з більш-менш досвідчених залишилися тільки Боргун та Кіндратів. Але якщо до капітана "Урагану" претензій фактично немає, то до Ореста вони були. Передусім – через нестабільність. При всій повазі до Боргуна, вона у нього ще кульгає. Хоча при цьому не можна не відзначити, що зв'язка Ореста з Ігорем Корсуном була однією з найпродуктивніших в сезоні. Однак, при всьому цьому від Боргуна вимагали саме лідерських якостей, оскільки він і досвідченіший, і старший за багатьох своїх одноклубників. Але складалося враження, що йому щось заважало покласти на себе лідерські обов'язки. Психологічний фактор? Можливо. Оскільки Боргун свого часу був серед лідерів "Урагану-2", де грав з такими ж хлопцями. Але щось, мабуть, пішло не так.

До ще одного негативу, безумовно, можна віднести ранній виліт "Урагану" з плей-офф. Так, суперником була "Енергія" (тоді ще ніхто не знав, що вона стане чемпіоном). Але в той же час – на адресу "драконів" було багато критики за те, що вони закінчили сезон так рано (а конкретно – у березні). Однак, слід розуміти, що на той момент в чемпіонаті вже йшли ігри на виліт, і там від подібного результату ніхто не був застрахований. Проте, до цих ігор плей-офф ми ще повернемося...

А поки що – про хороше. Порадував прогрес Андрія Цілика. У минулому сезоні він почав заявляти про себе лише в плей-офф, коли Скіцко почав його підпускати до основного складу. А в цьому сезоні Андрій вже почав проявляти себе, і це, за словами тренерів "Урагану", ще не межа. В принципі, у Цілика є все для того, щоб стати новою зіркою "Урагану". Можливо, він і талановитіше за Шотурму буде...

Ще в плані позитиву хочеться відзначити воротарську бригаду "Урагану". Після відходу Романа Колтка в обоймі у Івана Скіцка залишалися тільки Віталій Біров та Роман Джус. Але перед стартом сезону бригада голкіперів "Урагану" змінилася. Прийшов Ігор Байдак, а також з "Урагану-2" підтягнули Тараса Левандівського. В результаті тріо воротарів виглядало так: Байдак, Біров, Левандівський. І якщо на початку сезону Іван Скіцко ще визначався з основним стражем воріт, то вже ближче до другої половині регулярного чемпіонату коуч визначився – ним став Байдак, який, на думку наставника "Урагану", повністю замінив Колтка. Однак, і Біров в деяких матчах був дуже гарний. Так що, за "пост №1" Скіцко може бути спокійний.

Крім того, порадувала тенденція, що новачки "Урагану", які прийшли з "дубля", по ходу сезону вже поступово почали заявляти про себе. Але якщо Василь Кефа дійшов до того, що іноді виходив у стартовій четвірці, то Назар Швед поки ще не увірвався в основну обойму, хоча встиг зробити результативну передачу на того ж Кефу в "енергетичному" дербі проти "Енергії". А є ще згаданий Левандівський, який чекає свого шансу. Крім того, могли в цьому сезоні заграти в складі "Урагану" Роман Горбатий (молодший брат Юліана Горбатого), Назарій Кузик і Тарас Дидич. Однак, перші двоє перейшли в "Епіцентр К10", а Дидич і взагалі виїхав у Польщу. Хоча якщо б вони всі разом змогли увійти в основний склад "Урагану", то івано-франківська команда виглядала б ще цікавіше.

Тепер же поговоримо про гру "Урагану" в сезоні 2015-2016. Вона з'явилася у "драконів" не відразу, тому що довгий час Іван Скіцко шукав оптимальні поєднання четвірок. Безумовно, позначалася відсутність Сімки, оскільки раніше у "драконів" була одна четвірка з яскраво вираженим "стовпом", а інша – "бігуча". Тепер же у франківців фактично були дві "бігучі" четвірки. І це часом призводило до того, що команду легко "читали". Однак, потім "ураганівцям" вдалося стабілізувати гру і склад своїх четвірок. Правда, вже ближче до плей-офф і в самій "постсезонці" Іван Скіцко все-таки видозмінював деякі поєднання. Однак, при цьому конструкція ігри, за великим рахунком, не руйнувалася. Проте, сама гра часом залишала враження, що чогось не вистачає.

Більше того – на адресу "Урагану" іноді летіли критичні стріли. Але іноді івано-франківці видавали та яскраві ігри. Найкраща з них (на думку вболівальників) – домашній чвертьфінал проти "Енергії". Так, "Ураган" програв у серії пенальті. Але в той же час "дракони" своєю грою показали, що вже на кого, а на "Енергію" вони завжди будуть налаштовуватися відповідним чином. І приблизно в такому ж ключі вони зіграли в іншому чвертьфінальному матчі, який проходив вже у Львові. Там "ураганівці" теж програли в серії післяматчевих 6-метрових. Втім, і тут "ураганівцям" не пощастило. Так само як і не пощастило в "Фіналі восьми" Кубка України. Звідси висновок: "драконам" на наступний сезон потрібно згадати, як треба пробивати післяматчеві пенальті. І, відповідно, додати впевненості та психологічної стійкості. Тоді успіх прийде.

Яким ми побачимо "Ураган" у наступному сезоні? Точно ми його побачимо без Боргуна і Рудавця, які вже залишили команду (до речі, Боргун вже підписав контракт з "Титан-Зорею"). Зате стан "драконів" повинні поповнити два досвідчених гравці. Це, безумовно, буде плюсом для івано-франківців. Чи варто очікувати поповнення з "Урагану-2"? Можливо. Однак, поки у Івана Скіцка і так достатньо гравців в основній обоймі, тому, напевно, він продовжить витискати максимум з тих гравців, які є у нього в розпорядженні. Багато гравців вже мали подолати в собі синдром другого сезону. Тому, у новому чемпіонаті ми чекаємо від "драконів" прогресу як у грі, так і в контексті займаного місця в турнірній таблиці.

"Ураган". Місце в регулярному чемпіонаті: 7.

Плей-офф: чвертьфінал.

Кращий гравець за версією сайту UA-Футбол: Роман Кіндратів.

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, UA-Футбол

 

03.06.2016 20:28