ОЛЕКСАНДР ВОНС: "НАД РЕАЛІЗАЦІЄЮ ЩЕ ПОТРІБНО ПРАЦЮВАТИ"

Наставник "Урагану" U-15 про ІІІ тур Вищої ліги

Наставник "Урагану" U-15 Олександр Вонс підбив підсумки ІІІ туру Вищої ліги U-15, який завершився минулого тижня у Луцьку.

- Олександре, після туру в Івано-Франківську ти сказав про те, що хлопцям не вистачає психологічної стійкості і саме над нею працюватимете, готуючись до наступних матчів. Вдалось покращити цей аспект? 
- Звісно, що так і, як показав волинський тур, хлопці добре проявили себе в плані психологічної стійкості, якої дещо бракувало нам в попередніх матчах. З сильними суперниками команда відіграла злагоджено, добре діявши від оборони. Насамперед, мова йде про матчі проти "Чорного моря", де поступились у серії пенальті, проти ДЮСШ №4 чи ДЮСШ №25, де програли в один м'яч і в плані гри нічим не поступались взагалі. Тобто з сильними командами хлопці віддавалися на майданчику сповна, розуміли, що потрібно боротися до кінця, а з середняками вийшли дещо розслабленими, що й втілилось у підсумковий результат.

Ми граємо на рік молодшими гравцями, тож якщо з психологічним фактором все більш-менш налагодили, то майстерність наразі залишає бажати кращого. Створювали дуже багато нагод, але у вирішальний момент нас підводила реалізація. Командний дух, боротьба на майданчику - все було, а от над реалізацією ще потрібно працювати. 

- Все ж в останній грі команда зуміла "грюкнути дверима"...
- Дуже вдячний команді за ту гру, хлопці - молодці, що на останній матч зібралися і завершили тур перемогою. До того ж, ми вдруге в сезоні обіграли "Сокіл" - минулого туру вдома здолали 4:1, а в Луцьку перемогли 3:0, не давши суперникам можливості створити щось суттєве біля наших воріт. 

- Парадоксально, але п'ять з шести ігор ми зіграли на паркеті, а останню, саме переможну проти "Сокола", на терафлексі. На твою думку, чи відчувається різниця в покритті в юнацьких змаганнях?
- Звісно, є різниця в покритті - на паркеті гра більш швидкісна, динамічна, гравці швидше приймають рішення на відміну від терафлексу. У даному випадку терафлекс став для нас своєрідним "козирем", адже у нас молодші гравці за віком, які програють за антропометричними даними своїм суперникам, тож саме на такому покритті вдавалось нівелювати різницю у рості та габаритах. Вважаю, що дітям для підготовки краще підходить паркет, адже їм потрібно вчитись швидко думати та швидко працювати з м'ячем.

- Ледь не в кожному матчі, незважаючи на рахунок, ти залучав Олександра Починка у статусі п'ятого польового. Чим зумовлено такі рішення?
- У юнацькому футзалі це одна з можливостей швидко вийти з-під пресингу і перевести гру до центру майданчика чи на половину суперника. Окрім того, Саша має другий за потужністю удар в команді після Федика, добре грає ногами, тому спокійно підключався до наших розіграшів з п'ятим польовим. Цей аспект ми успішно відпрацьовували на тренуваннях, тож використовували і в офіційних поєдинках.

- Кого можеш відзначити за підсумком туру у Луцьку?
- Насамперед, Дмитра Федика, який всі ігри вів команду за собою, старався, працював на повну. Загалом проявив себе як лідер та неофіційний капітан команди.

- У Луцьку команді довелось зіграти по дві гри в день з різницею у дві-три години. Як готував хлопців до такого насиченого графіку?
- Ми розуміли, наскільки важливою буде фізична підготовка у Луцьку, тож під час тренувань робили акцент саме на іграх. Менше вправ, більше ігор. Тобто, якщо у нас є півтори години тренування, то добру годину ми проводили на майданчику, відпрацьовуючи тактичні схеми. Навіть зіграли міні-турнір на виліт - створили три четвірки і та четвірка, яка програвала, залишала майданчик. Таким чином, той хто найбільше мав перемог і проводив найбільше часу у грі.

Та навіть цього нам не вистачило. Складний календар (чотири матчі поспіль проти команд з верхів - "Чорне море", ДЮСШ №25, ДЮСШ-Respect, ДЮСШ №4) добряче змусив хлопці набігатись на майданчику, тож мали невеликий провал після цих ігор у плані фізичної готовності. А в грі з "Соколом" у хлопців залишилось більше бажання, ніж сил і на морально-вольових завершили тур перемогою. На жаль, ми зібрались лише у жовтні, тож не було можливості якісно підготувати команду і зараз помітно, що на всі ігри не вистачає сил.

Пресслужба НФК "Ураган"

02.02.2021 16:22