ПЛЕЙ-ОФФ. 1/4 ФІНАЛУ. «ЛОКОМОТИВ» - «УРАГАН» - 1:1, ДОД. ЧАС 1:0

"Залізничники" зуміли вирвати перемогу за 9,6 секунди до сирени! + ВІДЕО

Тиждень тому "Локомотив" і "Ураган" видали дуже результативний матч, в якому було забито 10 голів, що, скажімо так, було нетиповим для обох команд, у яких в "рамках" грають голкіпери, які викликаються до збірної України. Перший матч змусив Євгена Ривкіна та Максима Павленка зробити поправки у грі з розрахунку на надійність в обороні, так що, в стартові хвилини уболівальникам залишалося тільки чекати, коли ж гра почне набирати обертів.

А розміреним її перебіг пересмикнули індивідуальні дії Дмитра Сорокіна. Прийнявши м'яч в районі центральної лінії, Сорокін-молодший спритно ухилився від двох опікунів, трохи правіше центру вийшов на ударну позицію і влучно пробив повз Бірова - 1:0. Так на 4-й хвилині, досить швидко, був відкритий рахунок, і залишалося сподіватися, що забитий м'яч додасть грі динаміки.

На 8-й хвилині Дмитро Сорокін знову був у центрі уваги. Спочатку після своєї помилки Дмитро ціною жовтої картки зупинив ривок суперника до воріт - "Ураган" розіграв стандарт не кращим чином, а незабаром вже Коваль недозволеним прийомом зупинив прорив гравця "Локомотива" до воріт гостей.

Наскільки важливо мати в команді футболіста, який вміє взяти гру на себе, можна було побачити у середині першого тайму. Мова йде про "ураганівця" Петра Шотурму. Щоправда, на 10-й хвилині при виході один на один з Литвиненком він програв дуель голкіперу, але цілком і повністю реабілітувався вже в наступній атаці. На правій бровці Шотурма вітк від суперника, фінтом вивів на ударну позицію, і точним ударом обвів Литвиненка, пробивши під дальню штангу - 1:1.

Здавалося б, гра по рахунку повернулася до початкового стану, але обидві команди після цього додали в русі, що, правда, не позначилося на кількості небезпечних моментів. Швидше, в грі стало багато сумбуру, де м'яч не тримався ні одних, ні в інших, а кількість власних помилок не дозволяла вести комбінаційну гру. Моменти якщо і виникали, то спонтанно, а Дмитро Сорокін на 17-й хвилині знову сильно зіграв індивідуально, але вийшовши на Бірова, пробив мимо воріт.

Ледь гра поновилася після перерви, як господарі провели масовану атаку, яку двічі ударом головою завершував Богдан Свірідов, і, як раз після його другого удару Біров миттєво кинув у відрив Максима Павленка. Вийшов чистий вихід один на один від центру майданчика, але цю чудову нагоду вивести свою команду вперед граючий головний тренер "Урагану" не використав, пробивши в Литвиненка.

Допустивши такий провал, "Локомотив", тим не менш, продовжував діяти з акцентом на атаку, намагалися вразити гостьові ворота Свірідов, Сірий, Дмитро Сорокін, але ближче всіх до голу був Максим Літвінов, після удару якого м'яч обстукав обидві стійки, після чого прикотився до Бірова - справжній воротарський фарт. У ці хвилини вже можна було говорити про помітну перевагу "Локомотива", але якихось моментів біля воріт гостей "залізничникам" створити не вдавалося.

Чим ближче справа йшла до завершення основного часу, тим очевидніше було, що футболісти дуже не хочуть допустити якусь нещасливу помилку, яка могла б призвести до поразки. До того ж, і харків'яни, і франківці зловживали довгими передачами, які практично не знаходили адресата, виходило, що м'яч просто дарувався супернику. При такій грі овертайм був неминучий, він і настав.

Додатковий час у чвертьфіналах для команд справа нова, і було цікаво поспостерігати, як же вони будуть використовувати по 5 хвилин в кожному таймі. "Ураган" повністю зосередився на обороні, що не завадило гостям створити самий гострий момент у першій п'ятихвилинці. Павленко на зустрічному русі пройшов Літвінова, але, обводячи голкіпера, пробив поруч з дальньою штангою. Господарі перед короткою перервою відповіли ударом Сірого під поперечину - Біров в красивому стрибку відбив м'яч.

Друга ж п'ятихвилинка йшла і зовсім без моментів, тенденція з подарунками м'яча супернику просто панувала на майданчику. Коли ж глядачі почали готуватися до пенальті, та й, мабуть, деякі футболісти, настала розв'язка. Уже притчею во язицех стало те, як частенько збірна і клуби програють на останніх секундах, але, виявляється, можуть "на прапорці" і перемагати. "Локомотив" знайшов в собі сили організувати останній штурм, і після дальної силової передачі Бондаря Свірідов з двох метрів зміг пробити під поперечину - до фінальної сирени залишалося 9,6 секунди!

У "Урагану" тут же Зварич вийшов п'ятим польовим, але за цей мізер часу врятувати гру вже було нереально. 2:1 - друга перемога "Локомотива" в серії, і "залізничники" виходять у півфінал. Їх суперник визначиться у парі "Продексіма" і "Сокола", в протистоянні яких визначиться найсильніший 2 квітня в третій грі.

Анатолій ПОДВОЙСЬКИЙ, Sport.ua

Чемпіонат України. Екстра-ліга. Плей-офф. 1/4 фіналу (2-й матч)
"ЛОКОМОТИВ" (Харків) - "УРАГАН" (Івано-Франківськ) - 2:1 (1:1), дод.час 1:0

1 квітня. 13:00. Харків. Палац спорту "Локомотив" ім. Г. Кірпи. 400 глядачів.
Арбітри: Кухарь (Кривий Ріг), Якимишин (Львів). Спостерігач арбітражу: Кузьменко (Київ)

Локомотив: Литвиненко-к - Сірий, Бондар, Лебідь, Свірідов - Білоцерківець, Літвінов, О.Сорокін, Д.Сорокін.
Ураган: Біров - Кіндратів-к, Зварич, Горбатий, Шотурма - Павленко, Коваль, Корсун, Пелех - Цілик.
Голи: Д.Сорокін (4), Свірідов (50) - Шотурма (11).

Рахунок в серії - 0:2.

Для івано-франківського "Урагану" поєдинок у Харкові проти "Локомотива" був справжнім моментом істини. Багато що було поставлено на кін, враховуючи ті цілі, які ставило перед прикарпатською командою керівництво перед початком сезону. Після домашнього фіаско "драконам" треба було лише перемагати "Локо", щоб перевести серію у третій, вирішальний поєдинок. Але вже на 4-й хвилині Дмитро Сорокін змусив задуматись про актуальність планів гостей, вивівши вперед харківський клуб. Проте, варто віддати належне "Урагану", який проковтнув цю пігулку, але продовжив грати з надією на хороший результат. І плоди такої стратегії не змусили себе довго чекати: Петро Шотурма забив своєму колишньому клубу і вирівняв шанси команд.

Далі поєдинок між "Локомотивом" та "Ураганом" більше нагадував шахову партію. І вона тривала до тих пір, поки не перейшла у додатковий час. А там вже команди, мабуть, подумки почали готуватись до серії пенальті. Окрім одного гравця – Богдана Свірідова, який за 9,6 секунд до кінця другого екстра-тайму вразив ворота "Урагану", і тим самим подарував "Локомотиву" путівку до півфіналу. Воістину Свірідов став злим генієм "драконів" у цьому чвертьфіналі…

За інформацією сайту АФУ

01.04.2017 20:00