РЕТРОСПЕКТИВА: ДЕБЮТ В КУБКУ УЄФА

Згадуємо дебют "драконів" на міжнародній арені + ВІДЕО

Трохи менше дев'яти років тому НФК "Ураган" дебютував на міжнародній арені, вперше у своїй історії зігравши у Кубку УЄФА з футзалу. Матчі основного етапу найпрестижнішого клубного турніру "ураганівці" відіграли у сербському місті Крагуєвац, де їх суперниками стали господар міні-турніру "Економац", кіпрська "Омонія" та ізраїльський "АСА Бен Гуріон". Підопічні Сергія Гупаленка вже після двох стартових турів зуміли вирішити завдання виходу до Елітного раунду, двічі з однаковим рахунком 6:4 обігравши кіпріотів та ізраїльтян. І навіть поразка в заключному матчі від потужного "Економаца" (3:5) не зіпсувала настрій "ураганівцям", які впевнено крокували до наступного етапу змагань.

А от в Елітному раунді жереб підготував для "Урагану" "групу смерті" - компанію "драконам" у квартеті D склали чинний володар Кубка УЄФА "Монтесільвано", чемпіон Італії "Марка Футзал" та краща команда Словаччини "Слов-Матік". Уже в першому раунді франківці стали авторами чи не головної сенсації раунду, розписавши мирову з "Монтесільвано" - 1:1. Хто-зна як би все повернулось, якщо б за 54 (!) секунди до фінальної сирени Валентин Цвелих реалізував десятиметровий. В наступному матчі на арені "ПалаФабрі" в Падуві підопічні Сергія Гупаленка зустрілись з "Марка Футзал". Як і в першій грі, завдяки самовіддачі і бажанню "драконам" вдавалось на рівних протистояти італійцям, та все ж наприкінці досвід взяв гору - 2:4 на користь "Марки". Заключний поєдинок проти "Слов-Матіка" не мав жодного турнірного значення, але франківці зуміли на  "мажорній ноті" завершити свій єврокубковий шлях - 4:3.

В сезоні 2011/2012 у складі "Урагану" дебютував вихованець клубної Академії Тарас Королишин, який нині захищає кольори білоруської "Сталіци". Універсал в розмові з пресслужбою НФК "Ураган" пригадав перипетії єврокубкових матчів, розповів про свій дебют на євроарені та веселих бразильських хлопців.

- В основному раунді "Ураган" зіграв в Сербії, що стало першим вояжем команди на матчі єврокубків. Пам’ятаєш ту поїздку?
- Звісно, я пам‘ятаю ту поїздку - рівень організації, перельоти, парадні костюми, автобуси в супроводі з поліцією - тоді я відчув, що таке підготовка до матчів на євроарені. На жаль, в поєдинках у Сербії я участі не брав - тренер не ризикнув ставити мене, адже, як кажуть, був ще "сируватим". Згадується цікава історія, пов'язана з нашими бразильцями. У тій поїздці Біро Жаде і Карліньос жили в одному номері і купили в місцевому магазині еклектричну гітару та велику колонку для неї. І вже наступного ранку о 7:30 грою на гітарах і своїми піснями змусили прокинутись цілий поверх в готелі. Вся команда прибігла до них в номер поглянути, що ж таке трапилось (посміхається - ред.). Найцікавіше, що на той час вартість їхньої покупки була мізерною в порівнянні з Україною, але коли повертались додому їм покупка обійшлась ну дуже дорого, адже це не ручний багаж і в аеропорту довелось залишити кругленьку суму.

 - Як тобі працювалось з легіонерами в команді? І чи швидко пройшла їх адаптація в колективі?
- Мені працювалось досить комфортно, їх в "Урагані" на той час було багато (посміхається, - ред.). Бразильці - всі професіонали, добрі, веселі і відкриті люди. Адаптація комусь давалась легше, комусь важче, хтось до кінця і не зумів себе проявити, тому що команда мала поставлені завдання і потрібно було одразу добиватися результату. До того ж, якщо ти легіонер, то увага до тебе прикута вдвічі більша. 

 - В елітному раунді "Ураган" потрапив до "групи смерті". З яким настроями вирушали до Італії? 
- Звісно, до Італії ми вирушили з намірами пройти далі і здивувати усіх. В команді були Біро і Сержао, які до цього мали солідний досвід виступів в Кубку УЄФА. Вони нас сильно мотивували і змусили вірити в те, що ми зможемо добитися позитивного результату, навчили не боятися грати проти грандів, тому що в житті не так часто потрапляєш до елітного раунду євротурніру, тож на майданчику потрібно було віддаватися сповна. 

- Для тебе це був дебют в єврокубках. Пам’ятаєш свій перший матч проти "Монтесільвано"?
- Таке не забувається (посміхається, - ред.). Так склалось, що перший матч в Європі довелось проводити проти чинного володаря Кубку УЄФА. Тоді відчував змішані емоції, адже з одного боку у мене був мандраж (мені на момент дебютного матчу було всього 18 років), а з іншого боку дуже радів тому, що гратиму з перших секунд зустрічі.

- У тій грі "ураганівці" стали авторами міні-сенсації, розписавши нічию з чинними володарями трофею (1:1).
- Звісно, ми дещо просідали під натиском "Монтесільвано", але самовіддача і віра в те, що ми зможемо зіграти достойно нагородили нас цією міні-сенсацією. Хоча відверто, ми були раді мировій, але з гірким присмаком, адже за 54 секунди (!) до кінця пробивали десятиметровий і, якщо б забили, виграли ту гру. Фани італійців нагородили нас оплесками за достойний матч, який ми провели проти чинного володаря трофею.

Якщо ж говорити про інші матчі, то суперники нам дістались дуже сильні. Хоча варто виділити перші дві гри з "Монтесільвано" і "Маркою Футзал" - такої швидкості, тактики, роботи з мячем, яку продемонстрували італійці, я ще не бачив у футзальному житті і не дають мені забути мій дебют в Європі. До слова, деякі з тодішніх зірок цих клубів і по сьогоднішній день в списках кращих гравців світу.

Наостанок пропонуємо Вам згадати миттєвості дебютного шляху "драконів" у Кубку УЄФА 2011/12:

Основний раунд. Група F:
НФК "Ураган" (Івано-Франківськ, Україна) - "Омонія" (Нікосія, Кіпр) - 6:4 (0:3)
Голи: Сержао (13, 39), Кіндратів (14), Шотурма (25), Ділву (28), Мукадо (33) - Родолфо (7, 31), Мукадо (11, аг), Манолі (23)

"АСА Бен Гуріон" (Тель-Авів, Ізраїль) - НФК "Ураган" (Івано-Франківськ, Україна) - 4:6 (1:6)
Голи: Азут (12), Тебул (23), Шарві (37), Каліф (40) - Карліньос (2), Цвелих (7, 15, дабл-пен, 17), Шотурма (8), Біро Жаде (9)

НФК "Ураган" (Івано-Франківськ, Україна) "Економац" (Крагуєвац, Сербія) - 3:5 (0:2)
Голи: Ділву (9), Сержао (20), Кордоба (26) - Даніель (14), Кочич (14), Божович (22), Додо (29), Райчевич (36, дабл-пен)

Елітний раунд. Група D:
"Монтесільвано" (Італія) - НФК "Ураган" (Івано-Франківськ, Україна) - 1:1 (0:0)
Голи: Кальдероллі (31) - Шотурма (27)

"Марка Футзал" (Кастельфранко-Венето, Італія) - НФК "Ураган" (Івано-Франківськ, Україна) - 4:2 (3:2)
Голи: Фабіану (9), Пінту (5, 15), Чілаверт (37) - Сімка (11), Сержао (18)

НФК "Ураган" (Івано-Франківськ, Україна) - "Слов-Матік" (Братислава, Словаччина) - 4:3 (2:1)
Голи: Сімка (12, 32), Шотурма (16), Кордоба (24) - Рейжек (4), Бартошек (30), Шлама (33)

Статистика "Урагану" в Кубку УЄФА 2011/2012:
6 матчів (3 перемоги, 1 нічия, 2 поразки, різниця м'ячів - 22:19)

Індивідуальна статистика гравців "Урагану" в Кубку УЄФА 2011/2012:
Кращі бомбардири: П. Шотурма, Сержао - по 4 голи, А. Сімка, В. Цвелих - по 3, Р. Кордоба, Ділву - по 2, Р. Кіндратів, Мукадо, Карліньос, Біро Жаде - по 1.
Кращі асистенти: Карліньос - 4 асисти, Сержао - 3, П. Шотурма, Біро Жаде, Мукадо, Р. Кордоба - по 2, В. Цвелих, А. Сімка, Ділву - по 1.
Найкращі за системою "гол+пас": Сержао - 7 балів (4+3), П. Шотурма - 6 (4+2), Карліньос - 5 (1+4), А. Сімка, В. Цвелих - по 4 (3+1), Р. Кордоба - 4 (2+2), Ділву - 3 (2+1), Біро Жаде, Мукадо - по 3 (1+2), Р. Кіндратів - 1 (1+0).

Пресслужба НФК "Ураган"

23.06.2020 14:55