ЄВГЕН ІВАНЯК: «БУДЬТЕ З НАМИ, БУДЬТЕ ЗА НАС, І ТОДІ В НАС ВСЕ ВИЙДЕ»

Капітан збірної України про майбутній Євро-2018 в інтерв'ю сайту АФУ

20 січня збірна України з футзалу розпочала збір, присвячений підготовці до фінальної частини чемпіонату Європи. Найдосвідченіший в нашій команді - Євген Іваняк, який грає за націоналну збірну вже більше десяти років. З якими думками підходить до Євро перший номер "синьо-жовтих", в ексклюзивному інтерв’ю офіційному сайту Асоціації футзалу України.

- Чемпіонат, що наближається, буде для тебе вже п’ятим. 2007 рік, Євген Іваняк вперше на чемпіонаті Європи - чи пам’ятаєш свої відчуття, коли ти дебютував в матчі проби збірної Сербії?
Так, пам'ятаю все, що відбувалося на Євро-2007, немов це було позавчора. Гру проти Сербії також пам'ятаю. Геннадій Анатолійович в останній грі проти Сербії дав можливість зіграти тим, хто не брав активної участі в перших двох матчах і я в воротах замінив Василя Сухомлинова.

- Ти повернувся до чемпіонату України після півторарічної перерви. Чи відчув якісь зміни, які відбулися за цей час? Яким ти побачив чемпіонат зсередини?
Якщо бути до кінця відвертим, то, на мою думку, рівень чемпіонату просів. Стало менше індивідуальних особистостей і сам футзал став набагато простіше і більш передбачуваним в плані його ведення.

-  В останніх товариських матчах збірної ти виходив на майданчик в якості капітана команди. Що для тебе означає бути капітаном збірної, і якими ти вбачаєш свої функції на майданчику як капітана команди?
Для мене бути капітаном збірної - почесна справа, але не можу сказати, що це дає якісь преференції. Можливо, це додаткова відповідальність, але не більше того.

- Востаннє збірна України грала проти Румунії в 2014 році, і ти той матч, в якому Україна здобула перемогу 1:0, відіграв повністю. Які в тебе залишилися спогади від тієї гри?
Мені та гра запам’яталася з подвійними відчуттями. З одного боку, ми виграли в дуже напруженому матчі, де на кону багато було, і від цього гра не зовсім виходила. Але головне - в підсумку був здобутий позитивний результат. З іншого боку, я в матчі отримав серйозне пошкодження, і після цього матчу для мене чемпіонат Європи був закінчений.

- Ти й до тієї гри неодноразово грав проти румунів. Які особливості гри цієї команди ти б відмітив?
У цієї команди є лідери, які вміють заводити команду і брати в складні моменти ініціативу на себе. Румуни - дуже непоступливі, і грають до фінальної сирени, не опускаючи рук.

- Яке твоє ставлення до того, що збірна Румунії долучила до своїх лав кількох натуралізованих бразильців?
У кожного свій шлях, і якщо в цій збірній є натуралізовані гравці, значить, вони є. Моя особиста думка до самої натуралізації така. Натуралізація має право на життя, але вона повинна бути точковою, а не повальною. Прикладом точкової для мене служить Едмар, який був натуралізованим до збірної з великого футболу. Гравець більше вже був, напевно, українцем, ніж бразильцем. А повальна натуралізація вбиває національну ідентичність.

- Збірна Португалії - навпаки, одна з тих, проти якої тобі не доводилося грати в офіційних матчах. Однак, немає сумнівів, що ти її чудово знаєш. На твій погляд, в чому феномен Рікардіньо, який не перестає дивувати світ своєю майстерністю?
Мені доводилося грати проти збірної Португалії у товариських матчах, правда, у збірній з Рікардіньо я не перетинався, тільки на клубному рівні. Феномен цього дійсно видатного футзаліста в тому, що за його таланті він дуже багато працює над собою і прогресує, а не просто експлуатує свій талант.

- У Словенії свої перші матчі на такому високому рівні зіграють кілька гравців збірної України. Що ти як найдосвідченіший у нашій збірній порадив би хлопцям, щоб вони продемонструвати у матчах проти Румунії та Португалії  свої найкращі якості?
Якщо хтось і звернеться з хлопців, спробую знайти правильні слова, але це буде швидше особисте. У свою чергу, хочу звернутися до вболівальників: "Будьте з нами, будьте за нас, і тоді в нас все вийде".

Прес-служба Асоціації футзалу України

20.01.2018 15:44