«РЕПОРТЕР»: ПІСОК СПОДОБАВСЯ УСІМ + ВІДЕО

Франківськ вперше приймав фінал Чемпіонату України з пляжного футболу

З 4 до 7 серпня в Івано-Франківську відбулася фінальна частина Чемпіонату України з пляжного футболу. Престижні змагання з цього виду спорту Західна Україна приймала вперше. У турнірі взяли участь і два колективи з Франківська.

Поєдинки провели на піщаному майданчику академії НФК "Ураган". Як розповів виконавчий директор клубу Олег Ковальський, за право прийняти фінальну частину чемпіонату Франківськ конкурував з кількома містами. Вважає, що перемогли через кварцовий пісок на майданчику, який не використовують більше ніде в Україні. Пригадує, як до Франківська приїжджав президент Асоціації пляжного футболу України (АПФУ) Сергій Харченко.

"Коли президент АПФУ вперше побачив цей майданчик, то просто "прилип" до піску, ходив і пересівав його з руки в руку, топтався в кросівках. Навіть незважаючи на те, що пісок міг набитися у взуття", - каже Олег Ковальський.

Франківськ на змаганнях представляли два колективи - "Перфект" і "Ураган-ПНУ". Про участь "Перфекту" стало відомо лише за два дні до початку змагань - команда замінила дніпровський "Тайфун", який відмовився від турніру.

"Ураган-ПНУ" виборов путівку на турнір завдяки перемозі в чемпіонаті області. У цьому колективі лише чотири гравці є "пляжниками", всі вони з Києва. Решта - футзалісти, які виступають за резервний "Ураган-2", а також студенти Прикарпатського національного університету. Тому команду так і назвали. Готувалися новоспечені "пляжники" до турніру три місяці. Хлопці, що все життя грали в залі, вчилися з нуля: вперше стали на піщане покриття, звикали до непередбаченого відскоку м’яча, його розмірів, ваги. Бо він трохи більший і легший, ніж футзальний.

Тренером "Урагану-ПНУ", а за сумісництвом і капітаном команди, є киянин Олександр Зубенко. За його словами, усі хлопці дуже працьовиті, тому швидко адаптувались і почали показувати непогані результати.

Загалом за "пляжну корону" змагалися вісім колективів. Їх поділили на дві групи. Команди з Франківська потрапили до квартету "Б", де ще були столичні "Гріффін" та "Артур М’юзік". У першому ж поєдинку "ураганівці" сенсаційно перемогли чемпіона Київщини - "Гріффін" (3:2). Потім поступилися "Артур М’юзік" (2:6) і переграли "Перфект" (8:4).

Отже, після поєдинків групового етапу "Ураган-ПНУ" і два київські колективи набрали по шість очок (дві перемоги при одній поразці). Згідно з правилами змагань, до півфіналу проходили команди з кращим показником забитих-пропущених м’ячів. Оскільки у франківців було гірше співвідношення (+1 проти + 9 в "музикантів" і + 11 у "грифонів"), до вирішальних стадій дісталися команди з Києва. "Перфект" ж посів останню позицію, програвши всі матчі.

З іншого квартету впевнено вийшли дніпровський "Вибір" і київський "Євроформат". У півфінальних поєдинках усе вирішували серії післяматчевих пенальті, в яких перемоги здобули "Гріффін" та "Артур М’юзік". У фіналі сильнішими виявилися "грифони" - 6:5. За 20 секунд до кінця матчу "музиканти" могли відігратися, однак їм не пощастило - м’яч влучив у перекладину. "Бронзу" ж здобув дніпровський "Вибір", який у матчі за третє місце переграв "Євроформат" - 3:1.

Найрезультативнішим бомбардиром турніру став гравець "Вибору" Ігор Бриштель, на рахунку якого 13 голів. До речі, за 16 поєдинків фінальної частини чемпіонату команди забили 137 м’ячів - у середньому 8,5 голів за гру. Найбільш надійним воротарем визнали голкіпера збірної України, що грає за "Артур М’юзік", Віталія Сидоренка. А звання найкращого гравця чемпіонату дісталося представнику "Гріффіна" Костянтину Макєєву.

Віце-президент АПФУ Андрій Кунцевич зазначив, що керівництво НФК "Ураган" організувало все на найвищому рівні. Однак, каже, є куди рости.

"Хочеться більших трибун, аби матчі могли відвідувати багато людей, і якогось мінімального прес-центру", - говорить він.

Андрій Кунцевич запевнив, що наступного сезону в Івано-Франківську знову проведуть престижний турнір. Чи то буде Кубок України, чи фінальна частина чемпіонату, чи етап всеукраїнських змагань - ще невідомо. Але найкращі "пляжники" країни приїдуть сюди точно. Бо казали, що тут усе дуже круто.

Юрій ГІЛЬШАНСЬКИЙ, газета "Репортер"

10.08.2016 09:29