ТРК «ВЕЖА»: ОЛЕКСАНДР ЗУБЕНКО: «Я ПРОСТО КОХАЮ ФУТБОЛ»

Головний тренер команди "Ураган-ПНУ" - про розвиток пляжного футболу в Івано-Франківську

Альтернатива душному літньому футбольному залу та привичній грі у футбол знайдено - це пляжний футбол (beachsoccer). 3-7 серпня вперше в історії пляжного футболу фінальна частина Чемпіонату України пройде у Західній Україні, а саме - у Івано-Франківську. Про специфіку, переваги та яскраве видовище футболу на піску розповів Олександр Зубенко - головний тренер команди з пляжного футболу клубу "Ураган-ПНУ".
 
- Олександре, Ви з Києва. Чому займаєтесь організацією пляжного футболу в Івано-Франківську?
- Керівництво івано-франківського футбольного клубу "Ураган" розпочали  розбудову спортивного комплексу у Івано-Франківську, який, окрім майданчиків для гри в міні-футбол, містить і піщане поле. А також створили команду для участі у Чемпіонаті України. Враховуючи те, що у Івано-Франківську немає людини з досвідом у цьому виді футболу, мені запропонували стати головним тренером новоствореної команди "Ураган-ПНУ". Для організації чемпіонату Івано-Франківської області ми запросили футболіста Адама Савінкіна, з яким вирішуємо організаційні питання, за підтримки клубу "Ураган".

- Що надихало розвивати такий вид спорту?
- Якщо щось у житті приносить задоволення та натхнення - це надихає на конструктивні дії. Я просто кохаю футбол.
 
- Розкажіть, про народження, ідею та мету пляжного футболу.
- Ідея пляжного футболу - це, насамперед, шоу. Зародився він на початку 90-х років у Бразилії і створювався саме для шоу. Спочатку в цей футбол здебільшого грали гравці, які закінчили грати у великий футбол, навіть деякі світові зірки великого футболу. Майстерність цих людей привертала увагу глядачів. Згодом спортивна сторона вийшла на перший план, та елементи шоу залишилися. І зараз це найяскравіший різновид футболу та ігрових видів спорту. Особливо захоплюючі турніри та гран-прі, які проходять у курортних містах поблизу великих водойм у літній період. Пляж, музика, спека, спортивна боротьба, адреналін, невимушена атмосфера - все це елементи шоу під назвою "біч-сокер" (beachsoccer).

Раз у два роки проходить Чемпіонат світу. Кожного року - Євроліга серед збірних та Ліга чемпіонів серед клубів. Наша збірна - одна із найсильніших у світі. Також у минулому році в Баку відбулись перші європейські Олімпійські ігри, пляжний футбол був представлений на змаганнях. Найближчим часом сподіваємось на те, що біч-сокер включать у програму основних Олімпійських ігор. З 2005 року ФІФА взяли пляжний футбол під своє крило.

- Відколи цей вид спорту живе в Україні?
- В Україні цей вид спорту з’явився на початку 2000-х років. Перший чемпіонат країни, здається, стартував у 2002 році. Після цього щорічно проходять чемпіонати України, фінальні частини яких відбувались у Києві, Одесі, Іллічівську (зараз Чорноморськ). Третього - сьомого серпня 2016 року вперше в історії фінальна частина Чемпіонату України пройде у Західній Україні, а саме в Івано-Франківську.
 
- Які переваги такого футболу?
- Переваги для глядачів - це видовище. Відбувається багато гольових моментів та голів, тому і висока динаміка гри. Це - шоу. Для гравців переваги у тому, що покращуються абсолютно всі важливі для гравця навички: техніка, контроль м’яча, фізична готовність, швидке мислення, концентрація, персональна опіка. При чому багато навиків, окрім як на піску, в іншому місці розвинути неможливо. Підкреслю, що це найменш травматичний вид футболу. Багато гравців після травм дуже швидко відновлюють кондиції тренуючись на піску та укріплюють пошкоджені м’язи, суглоби, зв’язки.

- У який футбол грати цікавіше? І чому Ви так вважаєте?
- Комусь подобаються брюнетки, комусь подобаються блондинки, а декому - руді. Рекомендую всім аматорським колективам спробувати себе у пляжному футболі, а потім вже визначати ступінь закоханості у цей вид спорту. Мій досвід підказує, що біч-сокер відразу захоплює кожного футболіста та інших причетних осіб. До того ж основний сезон пляжного футболу проходить в момент паузи у великому футболі та футзалі. Тому і не заважає командам з інших видів спорту, а навпаки, при грамотному процесі-допомагає готуватись до змагань з інших видів футболу. Перевага у тому, що матчі відбувається на м’якому приємному покритті та ще й босоніж. Для мене загадка, чому багато команд влітку віддають перевагу футзалу на штучному покритті. Гадаю, це знущанням над футболом. Грати футзальним м’ячем у спеку, у гетрах, щитках та взутті - дуже незручно. Я люблю футзал, але класичний - на паркеті, та в прохолодну погоду.

- Які відмінності від класичного футболу?
- Основна відмінність - нерівне поле, гра босоніж, менший розмір майданчика, багато ударів по воротах та курйозних моментів, викликаних нерівним покриттям. Також не можна ні на секунду розслабитися, потрібно постійно тримати м’яч у полі зору, бути готовим, що у будь-який момент він змінить напрямок. Це дуже розвиває футбольне мислення.

- Хто може брати участь у пляжному футболі?
- Будь-який футболіст. Але для того щоб досягати результату, потрібно мати школу футзалу.

- Розкажіть більше про змагання.
- Як правило, вісім-десять регіональних команд збираються в одному місті та протягом тижня визначають переможця. Рівень чемпіонату України дуже високий. Для підсилення приїжджають кращі світові зірки біч-сокеру з Бразилії, Польщі, Білорусі та Росії. Серед легіонерів бували навіть діючі чемпіони світу.

Чемпіонат Івано-Франківської області проводиться в цьому році вперше. На жаль, не все із запланованого вдалося реалізувати. Насамперед - це кількість команд. Ми хотіли задіяти шість, а зібрали тільки чотири команди. Пов’язую це із тим, що у Івано-Франківську поки бракує інформації про такі змагання та взагалі про біч-сокер, а також із тим, що ми дещо пізно вирішили проводити чемпіонат. Проте жодного сумніву в тому, що він потрібен у мене не було. Проведемо чемпіонат та визначимо переможця при будь-якій кількості клубів. Також внутрішні чемпіонати проходять у Дніпрі, Запоріжжі, Херсоні, Одесі, Кременчузі, Житомирі. Для порівняння скажу, що у столичному чемпіонаті приймає участь 25 команд, у Черкаській області - 8. Взагалі Чемпіонат Києва має дуже високий рівень. Всім іншим учасникам Чемпіонату України дуже важко змагатися з киянами.

- Які у Вас плани розвитку цього виду спорту?
- Знаю, що Івано-Франківськ дуже футбольне місто. Клуб "Ураган" має найкращий майданчик в Україні. Навіть у історично пляжно-футбольних містах Одесі та Дніпропетровську немає такої інфраструктури. А тому плануємо розвивати цей вид спорту у всій Західній Україні з центром саме у Івано-Франківську.
 
- Чи граєте Ви самі?
- Так, граю. Минулого року у фінальній частині Чемпіонату України виступав за Вибір (м. Дніпро). Цього року я буду в заявці "Урагану". Загалом, прийняв участь вже у десяти фінальних частинах Чемпіонату України.
 
- Які асоціації із Івано-Франківськом?
- Франківськ - дуже привітне та футбольне місто.

Сніжана САМАНЧУК, ТРК "Вежа"

10.07.2016 09:19