"ЗАХІДНИЙ КУР'ЄР": "ЧОРТОВА ДЮЖИНА" ДЛЯ "УРАГАНУ"

"Дракони" розпочнуть 13-й сезон загалом і одинадцятий - в еліті

Цієї суботи стартує черговий чемпіонат України з футзалу. Попри те, що права на проведення змагань повернулися до Асоціації міні-футболу України, турнір зберіг свою назву - Екстра-ліга. Вперше за останній час кількість його учасників дещо зросла - з семи до десяти. Яким буде при цьому рівень змагань (клуби позбулися усіх легіонерів), стане зрозуміло після старту…

З-поміж учасників минулого чемпіонату не виступатиме лише "Єнакієвець". Втім, про таку перспективу футбольна громадськість була поінформована заздалегідь. Решта клубів залишилася у строю. Це - "Локомотив" Харків (чинний чемпіон), львівська "Енергія" (володар кубка), івано-франківський "Ураган", "Кардинал-Рівне", ЛТК Луганськ та хмельницький "Спортлідер+". ЛТК із зрозумілих причин гратиме поза рідними стінами, у Сумах.

З першої до Екстра-ліги перейшли чотири клуби - кременчуцький "Лукас", сумський "СумДУ" (востаннє виступав в еліті в сезоні-2008/09), криворізький "Приват" і "Титан-Зоря" з Покровського. Мандрівка в гості до останнього виявиться непростим випробуванням. Покровське - невеличкий райцентр Дніпропетровщини, що розташований практично на кордоні з Донеччиною… Позаторік "Титан-Зоря" вже заявляв про свої наміри дебютувати в еліті. За календарем змагань покровці мали розпочати виступи в Івано-Франківську матчем проти "Урагану". Однак тоді не склалося…

Регулярний чемпіонат пройде у два кола, після чого вісімка кращих розпочне боротьбу за нагороди у серії плей-офф. В 1/4 фіналу команди гратимуть до двох перемог, далі - до трьох. Для команд, які не потраплять у другий раунд, буде організовано Кубок Асоціації, де їм протистоятимуть кращі колективи Першої ліги. Команди, які припинять виступи у чвертьфіналі плей-офф, розіграють між собою 5-8 місця. В Кубку України еліта стартує з 1/8 фіналу. Переможець визначиться у "Фіналі чотирьох".

Асоціація футзалу суттєво знизила заявкові внески. До початку змагань учасники мають сплатити лише по 15 000 гривень. Стільки ж - після виходу у плей-офф. Ще один "транш" у 15 тисяч очікує на півфіналістів. Таким чином, максимальна сума внеску складатиме 45 000 грн., що значно менше, ніж раніше.

Фаворитом сезону вважається харківський "Локомотив". "Залізничники", на відміну від інших, не тільки зберегли свій склад, але й зуміли підсилитися. Це засвідчив суботній матч за суперкубок, в якому вони розбили львівську "Енергію" (8:2). Причому, за оцінками фахівців, саме "Енергія" за своїм кадровим потенціалом мала б стояти найближче до лідера. Що ж тоді казати про інших?

Через скорочення клубного бюджету майже на 70 відсотків "Ураган" вимушено розпрощався майже з усіма своїми гравцями. В команді залишилися тільки багаторічний її капітан Роман Кіндратів (новий сезон для нього буде 12-м у футболці івано-франківського клубу), Андрій Сімка (виступає в команді з моменту її утворення), голкіпер Роман Колток (переїхав на Прикарпаття у 2011 році) та недавній дебютант Орест Боргун. Решта гравців минулий сезон провели в першоліговому "Урагані-2". Загалом в заявці команди - 16 гравців.

Нагадаємо, що саме наставник "дубля" Іван Скіцко замінив на посту головного тренера Сергія Гупаленка, з яким "основа" зібрала повний комплект нагород чемпіонату країни та виграла суперкубок. Як почуватимуться вчорашні дублери в оновленій Екстра-лізі, нині спрогнозувати важко.

Інтернет-портал iSport.ua прогнозує "Урагану" у регулярному чемпіонаті 6-8 позиції. На думку журналістів, франківці за рівнем гри поступатимуться іншим клубам західного регіону і навіть кременчуцькому "Лукасу". Як відомо, франківці під час міжсезоння взяли участь у турнірах в Хмельницькому та Львові, де з перемінним успіхом протистояли "Енергії", "Спортлідеру+" та "Кардиналу".

Новий сезон "Ураган" відкриє 6 вересня домашнім матчем проти "Спортлідера+" (поч. о 14 год.). Для більшості гравців він стане дебютом в Екстра-лізі. В інших матчах стартового туру зустрінуться: "Кардинал-Рівне" - "Локомотив", "Лукас" - "Титан-Зоря", "Приват" - ЛТК і "Енергія" - "СумДУ".

Володимир ГОРОЩАК, газета "Західний кур'єр".

04.09.2014 15:37